Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Van még mit lefaragnia a forintnak

Az euróval szemben bő 40 forinttal, több mint 10 százalékkal erősödött a forint az év eleje óta, de korábbi évekhez képest azonban a dollár és a frankkal szemben még mindig jelentős az elmaradása.

Idén januárban került a korábban soha nem látott mélypontra a forint az euróval szemben, azóta pedig valamennyi fontos külföldi devizával szemben jelentősen erősödött. A jegybanki árfolyamok alapján az euró több mint 13, a frank 11,5, a dollár pedig 10,4 százalékkal drágult.

Korábbi árfolyamok alapján azonban közel sem olyan látványos az idei eredményével a feltörekvő devizák versenéyben igen előkelő helyet elfogaló magyar pénz erősödése, sőt, a bőven van mit ledolgoznia. A dollár és a devizában eladósodott magyar háztartások számára leginkább fontos svájci frank ugyanis jelentősen erősödött azóta, ezt nem tudta kompenzálni az elmúlt hét hónapban végbement forinterősödés.

0 Tovább

A legvastagabb olimpikonok

Lebron James profi kosaras kereste a legtöbbet a londoni játékokat megelőző tizenkét hónapban. A leggazdagabbak listáján pedig a kollégái vannak többségben.

Keményen edzenek, keményen játszanak, ha nem is vitték, viszik haza az aranyat, akkor is rémgazdagok. A Fiscal Times online portál összeszedte, mennyit kerestek 2011 júniusa és 2012 júniusa között a leggazdagabb sportolók.

1. LeBron James

A szupersztár kosaras eddig 1-1 olimpiai arany- és bronzérem tulajdonosa, 2011 júniusa és 2012 júniusa között 53 millió dollár bevételt produkált. King James az NBA egyik legmenőbb játékosa.

2. Roger Federer

A teniszzseni eddig 1 aranyérmet zsebelt be, bevétele 52,7 millió dollárra rúgott. Egy dél-afrikai felmérés szerint ő a második legmegbízhatóbb és legelismertebb ember a világon, az első természetesen Nelson Mandela. (Federer a londoni olimpián egy ezüstérmet szerzett, a férfi egyes döntőjében kikapott Andy Murraytől.)

0 Tovább

Megszerették Magyarországot

Vonzó lett a befektetők körében Magyarország: egyéves csúcs közelében jár a forint, a kockázati mutató is régen látott mélységben van.

Az elmúlt napokban 275-276 forintos szintekre süllyedt az euró, közben a svájci frank elhagyta a 230 feletti tartományt, ami tizenegy hónapja nem látott forintcsúcsot jelent. (A dollár mostani, valamivel 220 forint feletti árfolyama haárom hónapos csúcsnak felel meg.)

A látványos forinterősödésnek több oka van, elsősorban a nemzetközi hangulat hajtja fel az árfolyamot, mert a befektetők optimisták, ebben a helyzetben pedig szívesebben vásárolnak a kockázatosabbnak tartott eszközökből, így a forintból. A magyar devizát emellett segíti, hogy a magyar kamatszint magas, így a befektetők más kockázatos devizákhoz képest is többet kapnak a forintbefektetéseikért.

0 Tovább

Nyomul az állam - Bajban a bankok?

Miközben a háromhónapos diszkontkincstárjegyek aukciós hozama éves mélypontra esett (7,14 százalék), az állam - többek között magasabb hozamokkal - növelni szeretné a lakossági állampapír-vásárlás arányát.

Az Államadósság Kezelő Központ érvei érthetőek: a külföldi befektetők 60 százalékot meghaladó részesedése komoly kockázati tényező, ezért erősíteni kívánja a lakossági részvételt. Töröcskei István vezérigazgató a minap az ír példát említette, ahol a nagybani piacon jelenleg nincs is kibocsátás, a lakossági program viszont bővül.

A stabilabb, kiszámíthatóbb befektetői körnek ugyanakkor megvan az ára. Az államnak bővítenie kell az ÁKK fiókhálózatát, a lakossági befektetőknek pedig magasabb hozamot kell kínálnia: a Féléves Kincstárjegy például 7 százalékos, az egyéves kamatozó Kincstárjegy 8 százalékos kamattal vásárolható meg, a három-, illetve ötéves futamidejű prémium kötvények kamata pedig meghaladja a 9 százalékot.

Az állampapírok ugyanakkor tovább erősíthetik az egyre agresszívebb sebességbe kapcsolt, szintén a 9 százalék körüli szinteknél járó betétikamat-versenyt is, végeredményben tehát a bankoktól vonhatnak el forrásokat.

1 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek