Vonzó lett a befektetők körében Magyarország: egyéves csúcs közelében jár a forint, a kockázati mutató is régen látott mélységben van. 

Az elmúlt napokban 275-276 forintos szintekre süllyedt az euró, közben a svájci frank elhagyta a 230 feletti tartományt, ami tizenegy hónapja nem látott forintcsúcsot jelent. (A dollár mostani, valamivel 220 forint feletti árfolyama haárom hónapos csúcsnak felel meg.)  

A látványos forinterősödésnek több oka van, elsősorban a nemzetközi hangulat hajtja fel az árfolyamot, mert a befektetők optimisták, ebben a helyzetben pedig szívesebben vásárolnak a kockázatosabbnak tartott eszközökből, így a forintból. A magyar devizát emellett segíti, hogy a magyar kamatszint magas, így a befektetők más kockázatos devizákhoz képest is többet kapnak a forintbefektetéseikért. 

Az elmúlt hónapokban, években is előfordult, hogy a forint erősödött, miközben a befektetői megítélést jelze magyar csődkockázati mutató - az úgynevezett cds-felár - a magasban maradt. Most viszont más a helyzet, a cds-árfolyam ugyanis szintén idei mélypontján van, ez pedig szintén a befektetői bizalmat jelzi. Ugyancsak a kedvező megítélésről árulkodnak az egyre lejjebb csúszó állampapír-piaci hozamok. 

Kockázatok azonban vannak. A legfontosabb ezek közül, hogy az eurózónában várható válságlépésekre hogyan válaszol a piac. Ha súlyosbodna a válság és nem sikerülne megfékezni, akkor könnyen elképzelhető, hogy elsők között kerül lejtőre a magyar deviza. A másik rizikós tényező az IMF-tárgyalások menetrendje, a piac bízik a megállapodásban, ez is szerepet játszik a forint látványos erősödésében. A tárgyalódelegáció szeptemberben tér vissza, várhatóan akkor kaphat újabb irányt erről az oldalról a forint. 




KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Tarolhat a gránátalma

100 ezer milliárd forintnál járnak a gazdagok

Éremeső ≠ aranyeső

Borban úszik az olimpia

Átlátszó arany: az évszázad üzlete

Vége az olcsó ételek korának?