Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Robban a gázpiac, több százezer munkahely

Több százezer új munkahely jöhet létre a palagáz készletek kitermelésében bekövetkezett boom eredményeként az Egyesült Államokban - vélik az IHS szakértői.

A technikai fejlődés, amelynek eredményeként a korábban csak gazdaságtalanul, vagy egyáltalán nem kiaknázhatónak tartott gázlelőhelyeken is megkezdődött a kitermelés, 2010 és 2015 között 445 ezer új munkahelyet teremthet. Ennek több mint fele az ilyen készletekben (többek között palagázban) leggazdagabb négy állam - Texas, Pennsylvania, Colorado és Luisiana - munkaerőpiacát javítja.

A pénzügyi hátteret az áremelkedés biztosíthatja: az IHS alapforgatókönyve szerint a földgáz ára 2015-ig a jelenlegi szint bő kétszeresére emelkedik 2015-re.

Mi a különbség?

A palagáz sokkal kisebb "buborékokban" helyezkedik el, mint a hagyományos földgáz, így kitermelése is más technikákat követel: a fúrások száma jóval nagyobb, és sokszor horizontális fúrástechnikát kell alkalmazni. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a függőleges lyukból elkanyarodnak, és csillagalakzatban vízszintesen fúrnak tovább; a vízszintes kutakban repesztéseket végeznek (alkalmanként robbantással), és így nyerik ki a gázt, amely összetételében lényegében megegyezik "hagyományos" rokonával.

0 Tovább

Padlón a gázár - Hogyan tovább?

Áprilisban még évtizedes mélypontra zuhant, azóta viszont 25-30 százalékkal emelkedett a tőzsdén jegyzett földgáz árfolyama. Az olcsó gáz valóságos forradalmat hozhat az energiaiparban, kérdés ugyanakkor, hogy meddig maradhat ennyire alacsonyan a jegyzés.

A földgáz - 2008-ban még 13 dollár fölött is megforduló - tőzsdei árfolyama az amerikai árupiacokon áprilisban 2 dollár alá esett, majd májusban egészen 2,7 dollárig emelkedett. A négy éve tartó masszív visszaesés elsősorban a kínálati oldal megerősödésének tudható be, az elmúlt években ugyanis jelentős új gázmezőket tártak föl, továbbá a kitermelést még olcsóbbá tevő, új és korszerű technológiák terjedtek el.

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy ezek a változások nem egy-két évre szólnak, az Egyesült Államokban ugyanis akár évtizedekre elegendő, olcsón kitermelhető gáz áll rendelkezésre, azaz érdemes felkészülni arra, hogy a gázár akár hosszú évekig nyomott maradhat.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek