Több százezer új munkahely jöhet létre a palagáz készletek kitermelésében bekövetkezett boom eredményeként az Egyesült Államokban - vélik az IHS szakértői.

A technikai fejlődés, amelynek eredményeként a korábban csak gazdaságtalanul, vagy egyáltalán nem kiaknázhatónak tartott gázlelőhelyeken is megkezdődött a kitermelés, 2010 és 2015 között 445 ezer új munkahelyet teremthet. Ennek több mint fele az ilyen készletekben (többek között palagázban) leggazdagabb négy állam – Texas, Pennsylvania, Colorado és Luisiana – munkaerőpiacát javítja.

A pénzügyi hátteret az áremelkedés biztosíthatja: az IHS alapforgatókönyve szerint a földgáz ára 2015-ig a jelenlegi szint bő kétszeresére emelkedik 2015-re.

Mi a különbség?

A palagáz sokkal kisebb „buborékokban” helyezkedik el, mint a hagyományos földgáz, így kitermelése is más technikákat követel: a fúrások száma jóval nagyobb, és sokszor horizontális fúrástechnikát kell alkalmazni. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a függőleges lyukból elkanyarodnak, és csillagalakzatban vízszintesen fúrnak tovább; a vízszintes kutakban repesztéseket végeznek (alkalmanként robbantással), és így nyerik ki a gázt, amely összetételében lényegében megegyezik „hagyományos” rokonával.

A világ palagázmezői egyelőre nagyrészt feltérképezetlenek, de a becslések szerint ezekben a forrásokban akkora készlet rejtőzik, amekkorát az emberiség eddig összesen kitermelt és elégetett a „hagyományos” változatból.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Kifosztják a görög bankokat


Fogynak a marhák Amerikában

Közel 12 milliós bukó családonként

Ahol 36 millió forint egy VW Passat


Csúnyán elbántak a Blackberryvel

Magyarországtól félnek a legjobban