Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csak röhögünk az Apple-Samsung csatán?

Nincs mit tenni, az Apple iPadje a bíró szerint is sokkal "coolabb".

Sok esetben már eddig is a komolytalanság határát súrolták a nagy technológiai cégek szabadalmi perei, mostanra azonban egyértelműen a nevetséges kategóriába csúsztak át a jogi akciók.

Mindez pedig egy Colin Birss nevű brit bírónak köszönhető, aki - minden bizonnyal precedens teremtve - azzal utasította el az Apple egyik keresetét, hogy a cég iPadje sokkal "coolabb", mint a támadott konkurens termék. Mindezt ráadásul a legfelsőbb bíróságon.

Az almás cég egyébként a nagy versenytárs Samsung egyik táblagépéről állította, hogy saját termékének másolata, azaz a dél-koreai vállalat szabadalmi jogokat sértett a tablet piacra dobásával, a leleményes bírónak azonban döntésével sikerült mindkét fél számára kiosztani egy jókora pofont. Bár a Samsung üdvözölte a döntést, feltehetőleg maradt némi keserű szájíz az ítélet kihirdetése után.

0 Tovább

Könnyű a választás

Az elektromos autók, mobiltelefonok és táblagépek elterjedése vonzó célponttá tette a legkönnyebb, amúgy is méregdrága fémet.

Széles körű ipari alkalmazásnak köszönhetően a legkönnyebb fém, a lítium ára 2000 óta megháromszorozódott, az iparág volumene elérte az évi 1 milliárd dollárt.

Mivel a lítium korántsem olyan gyakori, mint például a szilícium, bányászata, használata nagyon drága. A lítiumot kerámiák készítéséhez, valamint alumínium és egyéb fémek ötvözésénél is használják, a gyógyszeriparban is fontos alapanyag, manapság elsősorban a hibrid és elektromos meghajtású járművek gyártása felé tolódó autóipar dobja meg a keresletet.

1997-es bevezetése óta a Toyota 4 millió Priust értékesített és a táblagépek iránti kereslet is bőven túlszárnyalja a várakozásokat, az Apple idén több mint 107 millió iPadet tervez eladni. A következő ugrás 2016-17-ben várható az elektromos autók elterjedésével, elemzők szerint 2020-ig a lítiumigény megduplázódik.

0 Tovább

Új kihívót kap az Apple

Bemutatta Surface névre keresztelt táblagépét a Microsoft, melynek nem titkolt küldetése, hogy felvegye a versenyt az Apple sikertermékével, az iPaddel.

A Surface Windows 8 operációs rendszert használ, és billentyűzettel is rendelkezik, amely újítástól Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója azt várja, hogy lenyűgözi majd a felhasználókat. Pontos dátum még nem ismert, de a tervek szerint karácsonyra kerülhet piacra az új csodamasina.


Az alapvetően szoftvergyártásra szakosodott Microsoft lépését elemzők egyenesen vakmerő húzásnak minősítik, hangsúlyozzák azonban, hogy a PC-piac stagnálását látva a társaságnak nem nagyon van más választása, mint beszállni a táblagépek piacán folyó éles versenybe. Miközben ugyanis a PC-piac alig mutat növekedést, addig a táblagépek eladásai csaknem megduplázódhatnak idén - az éves forgalom elérheti a 116 millió darabot -, azaz túlzás nélkül állítható, hogy aki ebből a bizniszből kimarad, az lemarad.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek