Gyorsuló ütemben veszik ki a pénzüket a görögök a helyi bankokból, amely folyamat a vasárnapi választások után akár robbanhat is.

Az elmúlt napokban napi 600-900 millió eurónyi (180-270 milliárd forint!) bankbetétet vettek ki a bankokból a görögök, és menekítettek biztonságos(nak gondolt) helyre. A betétesek a vasárnapi választások miatt válnak egyre óvatosabbá, melyen eldől, hogy a megszorításokat élesen elutasító, és az eurótagságot is kockáztató szélsőséges Syriza, vagy az EU/IMF-programot folytatni kívánó New Democracy párt szerez-e többséget.

A The Wall Street Journal információi szerint a görög bankárokat az sem lepné meg, ha pénteken, azaz a vasárnapi választások előtti utolsó munkanapon akár 1-1,5 milliárd eurót is kivennének a bankokból, ami a mintegy 160 milliárd euróra becsült teljes betétállományhoz viszonyítva már egy igen komoly tétel.

A bankárok hangsúlyozzák, hogy a napi 0,5-1,0 milliárd eurós betétkivonást még kezelni tudja a bankszektor - 2009 vége óta a görög bankok betétállománya mintegy harmadával csökkent -, a napi 4-5 milliárdost azonban már nem, ez már felérne egy bankrohammal. A félelemre az ad okot, hogy ha vasárnap a Syriza nyer, vagy a májusi választásokhoz hasonlóan patthelyzet alakul ki – erre is jó esély mutatkozik -, akkor könnyen elpattanhat a húr és a lakosság hétfőn tömegével követelheti vissza a pénzét.

Ebben az esetben nem maradna más út, mint korlátozásokat bevezetni és átmenetileg befagyasztani a számlákat. Ekkor a további forgatókönyv megjósolhatatlan, de az biztos, hogy komoly felfordulásnak lehetnénk szemtanúi…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Fogynak a marhák Amerikában

Közel 12 milliós bukó családonként

Ahol 36 millió forint egy VW Passat


Csúnyán elbántak a Blackberryvel

Magyarországtól félnek a legjobban

Milliomosgyár lett a kistigrisből