A kakaóhiány miatt hosszú távon kisebbek lehetnek a csokoládék, cserébe jönnek a személyre szabott szeletek. 

A kakaó (kakaóbab) iránti kereslet 2030-ra várhatóan sokkal nagyobb lesz, mint a kínálat, ezért a gyártók kénytelenek lesznek egyéb alternatívákat keresni. Elemzők szerint már a következő tíz évben is 30 százalékkal nő majd az igény, köszönhetően a latin-amerikai, a kelet-európai és az ázsiai fogyasztók étvágyának.

A legfrissebb előrejelzések alapján 2030-ra kisebb és édesebb csokoládék kerülnek a boltok polcaira, mert a hiány miatt a gyártók kevesebb kakaót használnak majd a csokoládék előállításához vagy a mesterséges kakaót választják.

A prémium kategóriás termékekre különösen Oroszországban és Kínában harapnak a vásárlók, a következő nagy dobás pedig a személyre szabott csomagolású és az egyéni ízlés alapján összeválogatott csoki lehet.

A Nemzetközi Kakaószervezet (ICCO) szerint a mostani - 2011/2012-es - szezonban a vártnál alacsonyabb lesz a hiány a kedvező időjárás és a kakaótermelő országok fokozottabb munkája miatt; a korábban prognosztizált 71 millió helyett 43 millió tonnás hiánnyal számol a piac.

A legnagyobb termelő, Elefántcsontpart például 5 százalékkal teljesíti túl a várakozásokat, az ország egyúttal azt tervezi, hogy októbertől bevezeti a garantált minimálárat, ezért a csokoládégyártók elkezdtek készleteket felhalmozni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

A görögök adták, a görögök elveszik

Új kihívót kap az Apple

Példátlan számok a spanyoloktól


Robban a gázpiac, több százezer munkahely

Fogynak a marhák Amerikában

Közel 12 milliós bukó családonként