Bár a keddi kereskedés némi korrekciót hozott a Research In Motion (RIM) piacán, a BlackBerry okostelefonok gyártója továbbra is hatalmas gondokkal küzd, s feltehetően ez határozza majd meg a következő hetek mozgását is.

A RIM jegyzése hétfőn napközben tíz év óta először 10 dollár alá esett, 9,66 dolláron érte el a mélypontját, s innen ugyan visszakapaszkodott 10 dollár fölé, könnyen elképzelhető, hogy a kurzus nem tud megmaradni a kétszámjegyű tartományban. A részvény év eleje óta közel harmadával, az elmúlt egy esztendőben pedig 75 százalékkal értékelődött le.

Ennél is kiábrándítóbb a helyzet, ha az előző 4 évet nézzük: a társaság piaci kapitalizációja - amely most alig haladja meg az ötmilliárd dollárt - 2008-ban 84 milliárdon érte el mindenkori csúcsát, azaz a vállalat 94 százalékkal ér kevesebbet ma, mint a válság előtt.

A hosszú távú zuhanás okai: a cég piaci részesedése és eladásai is rohamosan csökkennek, aminek eredményeként a társaság jelenleg már masszívan veszteséges. Ráadásul hiába próbálta meg a cégvezetés átpozícionálni a BlackBerryt, szakértők szerint az értékesítés hanyatlása májusban is folytatódott, s ezt támasztja alá az is, hogy a vezérigazgató néhány napja jelezte a befektetőknek: a második negyedévben se várjanak pozitív eredményt.

A bajt csak tetőzte a tavaly októberi szolgáltatáskimaradás, amikor négy napig nem lehetett elérni a kanadai csoport szervereit, s emiatt a Blackberry mobilok funkcionalitásukat tekintve a butatelefonok szintjére süllyedtek vissza.

További rossz hír a tulajdonosoknak, hogy az igen gyenge fundamentumok mellett a technikai szintek alapján sem várható dinamikus emelkedés. A részvény - azon túl, hogy ereszkedő trendben van - jelenleg masszívan a 20, 50 és 200 napos mozgóátlagok alatt tartózkodik. 9,2 dollár környékén ugyan van egy gyengébb ellenállás, azonban ha ezt is átviszi a kurzus, akad olyan szakértő, aki szerint a 2001 májusi szintre süllyedhet vissza az árfolyam, ez pedig 7 dollár alatti árfolyamot jelentene...

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Magyarországtól félnek a legjobban

Milliomosgyár lett a kistigrisből

Időkérés a forintpiacon

Akikre figyelni kell - a legmenőbb kínaiak


Spanyolország lehet az első

Olajban fürdik a világ