Az elmúlt két hónapban az ezüst árfolyama 30, az aranyé közel 10 százalékkal ugrott meg, míg február utolsó napján 5-7 százalékkal zuhantak a jegyzések. Izgalmas hetek jönnek, annyi szent, erről a jegybankok gondoskodhatnak.

Az arany és az ezüst árfolyama szorosan követi a jegybakok monetáris politikáját, azaz ha a központi bankok öntik a pénzt a piacokra, akkor az árfolyamok masszívan emelkednek, ha kivonják a pénzt, akkor csökkennek.

Most az az érdekes helyzet állt elő, hogy az Európai Központi Bank a decemberi tender sikerén felbuzdulva újabb 500 milliárd eurónyi hitellel segíti meg az öreg kontinens bankjait, miközben az amerikai jegybank, a Fed első embere Ben Bernanke legfrissebb nyilatkozatában már vonakodott megígérni az újabb pénzesőt (a föntebb említett hirtelen árfolyam-esést épp ez idézte elő).

Európa tehát önti az eurót, Amerika azonban már óvatosan bánik a dollár-pénzcsapokkal, aminek eredőjeként összecsaphatnak a spekulánsok a pénzmennyiség változására érzékeny arany és ezüst piacán. Izgalomban nem lesz hiány a közeljövőben, ez biztos…