Az olimpiára való készülődés hét éve alatt több mint 2000 egyesült királyságbeli társaság több mint 7,5 milliárd font - 2700 milliárd forint - értékben kapott megrendelést a szervezőktől.

Ezeket a szigorú marketing szabályok miatt nem sokan verhetik nagydobra – de akadnak kivételek. A Rio Tinto honlapjának nyitólapján például az olimpiai érmek láthatók. A világ egyik vezető bányatársasága – amelynek két egysége a Londonban jegyzett Rio Tinto plc. és a melbourne-i központú Rio Tinto Ltd. – 4700 olimpiai medált szállított. A fémek az egyesült államokbeli (Salt Lake City környéki), illetve mongóliai bányáiból származnak.

A biztonságért felelős G4S Plc.-nek félő, hogy kevesebb dicsekednivalója lesz. A társaság árfolyama július közepén 8,7 százalékkal csökkent, miután bejelentették: várhatóan nem lesz képes a megfelelő számú szakembert felvenni a játékok kezdetére. Ez a malőr a szerződés szerint akár 35-50 millió fonttal is csökkentheti a bevételt.

A főtoborzó az Adecco volt, amely több mint 164 ezer jelentkező közül választotta ki a szerencsés 6500-at. A társaság által indított Jobs for The Games weboldalt maga Sebastian Coe olimpiai bajnok nevezte a játékok által teremtett álláshelyekhez vezető kapunak.

Ha minden kötél szakad – esetleg csont törik – akkor az X9 Healthcare, az AST Ambulance Service, a Thames Ambulance Group vagy a Lifecare Medics szakemberei és technikája segít. A London’s National Health Service a Guardian információi szerint 900 millió fontot költött erre a célra.

A 486 millió fontból felépült olimpiai stadion építését a Sir Robert McAlpine irányította, amelynek legfőbb referenciamunkája az Arsenal stadionja volt. Sokan voltak, akik hasznot húztak az ötkarikás játékokra való felkészülésből, az olimpia tehát azon túl, hogy jó móka, remek biznisz is.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

100 ezer milliárd forintnál járnak a gazdagok

Éremeső ≠ aranyeső

Borban úszik az olimpia

Átlátszó arany: az évszázad üzlete

Vége az olcsó ételek korának?

Pályázó a legrosszabb szerepre