Forintban számolva ennyivel csökkent 2007 és 2010 között az átlagos amerikai család vagyona, egészen pontosan 126 400 dollárról 77 300 dollárra (megközelítőleg 18 millió forint) az amerikai jegybank által készített elemzés tanulságai szerint.

A veszteség háromnegyede az ingatlanpiac összeomlásával volt összefüggésben, ami nem meglepő, hisz az átlag család legfőbb vagyona a tengerentúlon az otthonában rejlik.

A vagyon mellett az átlagos család bevételei is alaposan megcsappantak a krízis nyomán, 2007-ben egy átlagos amerikai család összesen még évi 49 600 dollárból gazdálkodhatott, míg 2010-ben már csak évente 45 800 dollárból. A visszaesés szembetűnő, ez kétségtelen, a forintban számolva közel 11 milliós summa azonban magyar szemmel még így sem tűnik rossznak…

Ami érdekes, az a fogyasztás alakulása, amely gyakorlatilag a válság előtti szenten maradt, ami elsősorban annak tudható be, hogy az átlag amerikai család visszafogta a megtakarításait, sőt az életszínvonalának fenntartása érdekében még a krízis előtt félretett dollárokhoz is hozzányúlt.

A Fed elemzői még egy érdekességre felhívják a figyelmet: az átlag család diákhitele a történelem során most először haladta meg az átlagos járműhitelek volumenét.

És végül, a jegybank elemzése azt is kimutatta, hogy Amerika leggazdagabbjainak, azaz a háztartások legmódosabb 10 százalékának átlagos vagyona 2,9 millió dollárra (közel 700 millió forint) rúgott 2010-ben, míg az éves bevétele a 350 ezer dollárt (80 millió forint) közelítette.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Ahol 36 millió forint egy VW Passat


Csúnyán elbántak a Blackberryvel

Magyarországtól félnek a legjobban

Milliomosgyár lett a kistigrisből

Időkérés a forintpiacon

Akikre figyelni kell - a legmenőbb kínaiak