Az Egyesült Királyság pénzügyi intézményei tavaly összesen 92,8 millió fontot – 35 milliárd forint - költöttek politikai lobbizásra – tájékoztatott a Bureau of Investigative Journalism (BIJ) nevű, tényfeltáró újságírók által működtetett nonprofit szervezet.

A legnagyobb összeget, 10,1 millió fontot stílusosan a legrégebbi londoni pénzügyi negyed helyi önkormányzata, a City of London Corporation költötte, amelynek egy korábbi vezetője, Stuart Fraser a márciusig eltelt 14 hónapban 22 alkalommal találkozott George Osborne pénzügyminiszterrel és a kormány más tagjaival.

A lobbizás – akárcsak Washingtonban – az Egyesült Királyságban is hatalmas üzlet. A BIJ adatai szerint az országban a pénzügyi szolgáltatók érdekeiben 129 szervezet lobbizik, amelyek összesen több mint 800 főt alkalmaznak ilyen feladatra. A pénzügyi szféra ugyanakkor közvetlenül is érintkezik a törvényhozással: a felsőház több mint 120 tagjának vannak közvetlen kapcsolatai legalább egy pénzügyi vállalattal.

A lobbizók által elérni kívánt célok között a szokásosakkal találkozunk: a vállalati adó csökkentése, az EU-s szabályok egyes esetekre vonatkozó felfüggesztése, a tőzsdei cégek új felügyeleti szervének létrehozására irányuló kormányzati terve felfüggesztése…

A sok pénzt nem költötték el hiába. „A megszorítások korában a pénzügyi lobbinak sikerült biztosítania az adókedvezményeket és a kedvező jogszabályi változásokat” – írta Iain Overton, a BIJ vezető szerkesztője.

A BIJ 2010-ben jött létre, a David and Elaine Potter Alapítvány 2 millió fontos támogatásának eredményeként. Potter, akit 2003-ban beválasztottak a Bank of England kormányzótanácsába, korábban a Munkáspártot is támogatta.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Csak röhögünk az Apple-Samsung csatán?


Vergődik az euró

Kincsesbányák nyílnak Dél-Amerikában


Cukor méregdrágán


A jegybankok bánhatnak el az euróval


Gömbölyödnek a gazdagok