Jelentős, akár több mint 20 százalékos áremelkedés jöhet a kakaó piacán. 

Nagyon könnyen jelentősen emelkedhet az kakaó árfolyama az egyik legjelentősebb termelő országban, Elefántcsontparton elképzelhető változások miatt. A kakaótermelési szabályok reformjára készülnek az országban, amely felhajthatja az árat, emellett egy esetlegesen kirobbanó belpolitikai válság is forróbbá teheti a kakaópiacot. 

Azt, hogy ez milyen időtávon emelkedhet jelentősen a kakaó ára egyelőre nehéz megmondani, jelenleg a piac a pontos termésadatokra vár, de érdemes készen állni. Azt a kakaónál fontos tudni, hogy egy jelentősebb hír gyorsan megmozgatja a piacot, két hét alatt komolyabb változások következhetnek be. Ha az elefántcsontparti események valóban megemelik az árat, akkor a mostani kilátások szerint a valamivel 2500 dolláros árfolyamról akár 3000 dollárig szaladhat az árfolyam.

A kakaóra egyébként hosszabb távon nagy lesz az igény. A Solar Radar mág júniusban megírta, hogy a kakaó (kakaóbab) iránti kereslet 2030-ra várhatóan sokkal nagyobb lesz, mint a kínálat, ezért a gyártók kénytelenek lesznek egyéb alternatívákat keresni. Elemzők szerint már a következő tíz évben is 30 százalékkal nő majd az igény, köszönhetően a latin-amerikai, a kelet-európai és az ázsiai fogyasztók étvágyának.


KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Ha esik, esni fog

Melegszik a kávé

Nyugi! Van nálam csoki

Látod, hallod? Dagadnak a pénztárcák


Euró: bizonyíték kell, nem ígéret