Miközben a nemzetközi pénzügyi sajtó figyelmét leköti a görög és a spanyol helyzet, addig a román lej a kertek alatt szépen csöndben soha nem látott szintre gyengült az euróval szemben.

A gyengülés okaiként a recesszióba süllyedő gazdaság és az elromló nemzetközi hangulat mellett fel lehet hozni a Victor Ponta kormányfő és Traian Basescu államfő közötti politikai csatát, és az egyre erősebb brüsszeli kritikákat is.

Traian Basescu ellen bizalmi szavazást tartanak vasárnap, miközben a Victor Ponta a doktori disszertációja kapcsán egy izgalmas plagizálási botrányra számíthat. Egyik sem tesz jót a lej megítélésének, nem csoda, hogy az egy éve még 4,2 közelében ingadozó euróárfolyam soha nem látott szintre, 4,6 fölé lendült.

Ha mindez nem lenne elég, a Nemzetközi Valutaalap - melynek hitelprogramjától nagyban függ a román gazdaság stabilitása - elhalasztotta romániai látogatását, és Brüsszel is rosszallását fejezte ki egyes gazdaságpolitikai lépések miatt.

Piaci szakértők szerint a román lej esését a jegybank igyekszik tompítani, így egyelőre a pánikhangulatot sikerült elkerülni. Elemzők szerint ugyanakkor ha az államfő és a kormányfő közötti ellentét nem enyhül, és az országban kirobban egy komolyabb belpolitikai válság, akkor a befektetők is könnyen menekülőre foghatják.

Az IMF mindenesetre időt adott a románoknak, és jelezte, hogy a hitelprogram egyelőre nincs veszélyben. Még csak az kéne, hogy a Valutaalap is komolyabban összevesszen velük…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Vége az olcsó ételek korának?

Pályázó a legrosszabb szerepre


FBI-nyomozás, elbocsátás, razzia

Támadják a csúcsborokat

Vergődik az euró

Kincsesbányák nyílnak Dél-Amerikában