Szerény mértékben változtak a világpiaci üzemanyagárak az elmúlt héten, a forint pedig gyengült. A két hatás nagyjából kioltotta egymást, így nehéz megjósolni az üzemanyagárak alakulását, 1-2 forintos változás vagy stagnálás is elképzelhető.

A dollár ott folytatta ahol abbahagyta, a forinttal szemben tovább erősödött. A hivatalos jegybanki árfolyamok több mint 218 és közel 220 forint között mozogtak. Vagyis a két héttel ezelőtti 213 forintos szinteknél 5-7 forinttal volt magasabban az amerikai deviza. 

Az előző két hétben a forint mozgásával párhuzamosan az üzemanyagok világpiaci ára jelentősen csökkent, ennek köszönhetően- ahogy a Solar Radar is megírta - jelentősen csökkent a benzin, kisebb mértékben esett a gázolaj jegyzése, ennek következtében komoly árcsökkentést hajtott végre a Mol. Sajnos ezen a héten a markáns gyengülés elmaradt a világpiacon, így csak minimális - 1-2 forintos - változás fordulhat elő a kutakon a jövő héten. Az is benne van a pakliban, hogy nem változnak az árak.

A fenti árprognózis csakis feltételes módban értelmezhető! Fontos ugyanis hangsúlyozni, hogy ezek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a trendeket igyekszik megmutatni, a Mol árazási politikájától függően nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban, emellett az cég által alkalmazott árfolyamok is eltérőek lehetnek. Szeptemberben is volt olyan hét, amikor a benzin, a gázolaj és a forint árfolyamának változása akár néhány forintos drágulást is indokolt volna a következő héten, ám a Mol mégsem emelt árat. 


Itt csupán azt számoljuk, hogy a piaci folyamatok megközelítőleg milyen mértékű változást indokolnának a soron következő héten. Azt, hogy a Mol mit dönt, hamarosan megtudjuk…


KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Óvatosan az Apple-lel!

Nagy gázzal lefelé

Megtalálták a Facebookot

Ki az első a piacon?

A zuhanás is jól jöhet

Fájhat a kólagyártók feje