Az év első három hónapjában a fémek vitték a prímet az árupiacon. A január elején és március végén feljegyzett árfolyamok alapján a platina nyerte a versenyt, árfolyama ugyanis több mint 17 százalékkal emelkedett. Szorosan követi az ezüst, 16 százalékos drágulással, a harmadik helyen pedig a Brent típusú olaj található, amely több mint 14 százalékkal drágult.

A fémek látványos emelkedése leginkább a pénzpiaci körülményekkel, semmint fundamentális - a kereslet és kínálat alapján kialakult - tényezőkkel magyarázható. Arról van szó, hogy az európai, ezen belül a görög adósságválság enyhítendő beindult a pénzpumpa, ez növelte a pénzmennyiséget a rendszerben, amit el kellett költeni. A pénz egy része pedig a fémek piacán csapódott le.

A fémdrágulás mellet ritka jelenséggel is találkozhattunk az árupiacon, a kávék ugyanis egymással mentek szembe. A robusta típusú kávé árfolyama 6 százalékkal emelkedett, az arabica típusú kávé jegyzése ötödével csökkent, ez pedig azért furcsa mozgás, mert egymást helyettesítő alapanyagokról beszélünk.

Ritkaság

Az arabica áresését az váltotta ki, hogy a legnagyobb termelő Brazília rekordtermést, azaz hatalmas kínálatot helyezett kilátásba az év elején, ez pedig lejtőre küldte az árfolyamot. A trend azonban a negyedév végére megtört, egyrészt az utóbbi hónapokban a vártnál szárazabb volt az időjárás, ráadásul a kedvező terméskilátások miatt Brazília jelentősen lecsökkentette az arabicakészleteit. Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy megfordul az árfolyam trandje, az idén mérsékelt, jövőre pedig az időjárástól függően feljebb kúszhat az arabica ára.

A másik kávé, a robusta drágulásában főszerepet játszott, hogy az egyik jelentős forrást jelentő Vietnámban az ottani termelők ráültek a készletekre. A kávétermelő országban ugyanis rossz volt az időjárás, akadozott a betakarítás, ezért nem adtak el nagyobb mennyiséget a megrendelőknek, ez pedig áremelkedést generált. Bár a másik nagy robustatermelő országban, Indonéziában kedvező termés várható, ennek ellenére a robusta árfolyama még nem fordult negatív irányba.

Mi várható?

A fémek árupiaci szerpelését továbbra is a makrogazdasági lépések, például a jegybankok, államok likviditási intézkedései fogják meghatározni. Ezeket egyelőre nehéz prognosztizálni, az azonban biztosan állítható, hogy az első negyedévben hat százalékkal dráguló arany árfolyama abban az esetben emelkedhet, ha eluralkodik és tartóssá válik a pesszimizmus a piacokon. Ebben az esetben ugyanis a befektetők menekülőre fogják, és a legbiztonságosabbnak tartott eszközökben, köztük az aranyba pumpálják a pénzt.

Jól elkülöníthető a fémektől a már említett kávékat is magában foglaló soft commodity termékek piaca, amelyen elsősorban gyapottal, kávéval, kakaóval és narancslével kereskednek. Valamennyi termékre igaz, hogy elsősorban a várható terméskilátásoktól függ az árfolyam, ezt pedig az időjárás szabja meg. Az előrejelzések napról napra változhatnak, ami megnehezíti a tisztánlátást. Hosszabb távon azonban az állítható, hogy fokozatosan növekszik az élelmiszer iránti kereslet, ez pedig a termelők számára egyre nagyobb kihívást jelent. Ennek eredményeként pedig az élelmiszerek és az alapanyagok világpiaci ára az előttünk álló éveken várhatóan emelkedni fog.

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Tovább híztak a milliárdosok

Elsők vagyunk a kamatlistán

Eltűnt egy oroszországnyi kukorica

Esélyes a frankgyengülés?

Gyengülhet az euró, eshet a forint, ha…

Padlóra került a benzinhelyettesítő ára