Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csapdában a kesudió

A világszerte csökkenő fogyasztás leszorította a kesudió árát, emiatt beragadt a piac.

Bár a luxustermékek piaca jól bírja a gyűrődést, természetesen vannak kivételek. A globális gazdasági bizonytalanság a luxuscikkek közé sorolt kesudiót nem kímélte, 2011 óta jelentősen szűkült a piaca részben a korábbi magas ár miatt.

A kesudió fontonkénti ára tavaly elérte a 4,50 dollárt, ma már azonban csak 3,30-3,50 dolláron kereskednek vele, az árcsökkenés magyarázata pedig a szokásos: a világpiacon csökkent az igény.

0 Tovább

Padlón a gázár - Hogyan tovább?

Áprilisban még évtizedes mélypontra zuhant, azóta viszont 25-30 százalékkal emelkedett a tőzsdén jegyzett földgáz árfolyama. Az olcsó gáz valóságos forradalmat hozhat az energiaiparban, kérdés ugyanakkor, hogy meddig maradhat ennyire alacsonyan a jegyzés.

A földgáz - 2008-ban még 13 dollár fölött is megforduló - tőzsdei árfolyama az amerikai árupiacokon áprilisban 2 dollár alá esett, majd májusban egészen 2,7 dollárig emelkedett. A négy éve tartó masszív visszaesés elsősorban a kínálati oldal megerősödésének tudható be, az elmúlt években ugyanis jelentős új gázmezőket tártak föl, továbbá a kitermelést még olcsóbbá tevő, új és korszerű technológiák terjedtek el.

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy ezek a változások nem egy-két évre szólnak, az Egyesült Államokban ugyanis akár évtizedekre elegendő, olcsón kitermelhető gáz áll rendelkezésre, azaz érdemes felkészülni arra, hogy a gázár akár hosszú évekig nyomott maradhat.

0 Tovább

Megkapta a kezdő lökést a forint

A hétfőn még a 300 forintos szint közelében is megforduló euró kedden 294 alá süllyedt, szerdán reggel pedig 293 forintba került (szerdán kora délután, az EU-s megállapodás hírére már a 288-at közelítette az árfolyam). Utóbbi szinteken pedig legutóbb április elején mozgott a közös európai deviza.

A látványos erősödéshez hozzájárult a kedvező nemzetközi befektetői hangulat, de forintspecifikus tényezőknek nagyobb szerep jutott. Ezt az bizonyítja, hogy a forint régiós társa, a zloty árfolyama alig változott az euróval szemben a keddi kereskedésben.

A forint elsősorban a pozitív híreknek köszönheti sikerét, az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban ugyanis kedvezően nyilatkozott Orbán Viktor miniszterelnök, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Olli Rehn uniós biztos. A piac ezzel a jelentős erősödéssel jutalmazta a nyilatkozatokat.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek