A hétfőn még a 300 forintos szint közelében is megforduló euró kedden 294 alá süllyedt, szerdán reggel pedig 293 forintba került (szerdán kora délután, az EU-s megállapodás hírére már a 288-at közelítette az árfolyam). Utóbbi szinteken pedig legutóbb április elején mozgott a közös európai deviza. 

A látványos erősödéshez hozzájárult a kedvező nemzetközi befektetői hangulat, de forintspecifikus tényezőknek nagyobb szerep jutott. Ezt az bizonyítja, hogy a forint régiós társa, a zloty árfolyama alig változott az euróval szemben a keddi kereskedésben. 

A forint elsősorban a pozitív híreknek köszönheti sikerét, az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban ugyanis kedvezően nyilatkozott Orbán Viktor miniszterelnök, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Olli Rehn uniós biztos. A piac ezzel a jelentős erősödéssel jutalmazta a nyilatkozatokat.

Mindez azt jelzi, hogy a tárgyalások eredményességében az utóbbi hetekben egyre jobban kételkedő befektetők újra bíznak a sikerben. A keddi erősödésből egyértelműen látszik, hogy a forintnak szüksége van az IMF-megállapodásra.

Másként: ha további kedvező hírek látnak napvilágot arról, hogy megszületik a megállapodás - szerda kora délutáni hír, hogy megkezdődhet a hivatalos tárgyalás az IMF-el, miután az EU áldását adta erre -, akkor a forint tovább erősödhet, az euró elhagyhatja a 290 feletti tartományt és megindulhat egy tízessel alacsonyabb lépcső felé.

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

A kapitalizmus halott

Paradoxonok a forintpiacon

A forint példaképe - a régió bástyája

Apple: 1000 milliárd dolláros lufi?


Eséssel készül a boomra a tejpiac