Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kezdődik a gumipánik

A gumi ára 3 éves mélypontra került, a piac szerint a következő években is csökkenő trendre lehet számítani.

Pánikhangulat kezd kialakulni a gumipiacon: az árak 3 éve nem voltak ilyen alacsonyak. A meredek árcsökkenést az eurozóna adósságválságával plusz a gazdasági lassulással magyarázzák.

A gumi esetében ez nem meglepő, hiszen egy ciklikus termékről van szó, 6-7 bő esztendő után menetrendszerűen jön a mélyrepülés.

0 Tovább

Hiányzik a megoldás, nekiestek az eurónak

Hétfőn ismét nekiestek az adósságválságtól rettegő befektetők az eurónak, mert még mindig nincs megnyugtató recept. A közös deviza a dollárral szemben 2, a jenhez képest 12 éves mélypontra került.

Az euró értékvesztése - amely egyébként a forintot is gyengítette hétfő délelőtt - több, az eurózónából érkező kedvezőtlen hírrel magyarázható. A befektetők ismét aggódnak a görögök fizetőképessége miatt, a spanyoloknál pedig egész tartományok kértek segítséget az államtól az adósságuk rendezéséhez.

Utóbbi hír főszerepet játszott abban, hogy a fenntarthatóság szempontjából kritikusnak mondott 7 százalék felett mozgó spanyol állampapír hozam tovább emelkedett.

Közben az euró a dollárral szemben újabb kétéves mélypontot ért el, a japán jenhez képest pedig 12 éve nem látott szintre gyengült.

0 Tovább

Csapdában a kesudió

A világszerte csökkenő fogyasztás leszorította a kesudió árát, emiatt beragadt a piac.

Bár a luxustermékek piaca jól bírja a gyűrődést, természetesen vannak kivételek. A globális gazdasági bizonytalanság a luxuscikkek közé sorolt kesudiót nem kímélte, 2011 óta jelentősen szűkült a piaca részben a korábbi magas ár miatt.

A kesudió fontonkénti ára tavaly elérte a 4,50 dollárt, ma már azonban csak 3,30-3,50 dolláron kereskednek vele, az árcsökkenés magyarázata pedig a szokásos: a világpiacon csökkent az igény.

0 Tovább

Példátlan számok a spanyoloktól

Két rekord is azt jelzi, a piacok nem bíznak a spanyolokban. A tízéves hozam az eurózóna fennállása óta nem látott szintre emelkedett, a spanyol és olasz hozam közötti különbség is történelmi csúcsra nőtt.

A görög krízis lassan rendeződni látszik, de a Spanyolországra nehezedő nyomás nem mérséklődik. A bizonytalanság miatt a spanyol 10 éves kötvények hozama újabb magasságokba szökött, átlépve a 7 százalékos lélektani határt, amire az euró bevezetése óta nem volt példa.

Spanyolország sokáig nem engedheti meg magának a 7 százalékos szintet, mert ez a befektetők szemében egyenlő azzal, hogy az ország újabb csomagra szorul a 100 milliárd eurós bankmentő csomagon felül.

0 Tovább

Ennél több kell, különben nagyobb baj lesz

Az eurózóna adósságválsága 30 ezer milliárd forintos lyukak befoltozásával nem oldható meg. Egyelőre nincs megoldás, pedig az idő sürget.

Bár hétfőn a kereskedés első felében úgy tűnt, a spanyol bankrendszer stabilizálására kért 100 milliárd eurós csomag megnyugtatja a befektetőket és megindultak felfelé az árfolyamok. Az öröm azonban nem sokáig tartott.

A jelenlegi árfolyamon közel 30 ezer milliárd forint értékű spanyol hitelcsomag ugyanis nem biztos, hogy elég a spanyol problémák megoldásához, elképzelhető, hogy további segítségre lesz szükség. Emellett kiderült, hogy a recesszióba süllyedő Ciprusnak is segítségre lehet szüksége.

Még nagyobb gond, hogy a befektetők egy része attól tart, csak idő kérdése az olasz mentőcsomag bejelentése. Mindezek miatt erősödött a feszültség a piacokon, amit mutat, hogy az ázsiai tőzsdék kedden az európai és amerikai társaik hétfői esése után ugyancsak veszítettek értékükből.

0 Tovább
«
12

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek