Hétfőn ismét nekiestek az adósságválságtól rettegő befektetők az eurónak, mert még mindig nincs megnyugtató recept. A közös deviza a dollárral szemben 2, a jenhez képest 12 éves mélypontra került. 

Az euró értékvesztése - amely egyébként a forintot is gyengítette hétfő délelőtt - több, az eurózónából érkező kedvezőtlen hírrel magyarázható. A befektetők ismét aggódnak a görögök fizetőképessége miatt, a spanyoloknál pedig egész tartományok kértek segítséget az államtól az adósságuk rendezéséhez.

Utóbbi hír főszerepet játszott abban, hogy a fenntarthatóság szempontjából kritikusnak mondott 7 százalék felett mozgó spanyol állampapír hozam tovább emelkedett.

Közben az euró a dollárral szemben újabb kétéves mélypontot ért el, a japán jenhez képest pedig 12 éve nem látott szintre gyengült.  

A hétfő reggeli eladási hullám újabb jelzés a piac felől, hogy az eurózóna még mindig nem adott megfelelő választ a válságra. Bár voltak az elmúlt időszakban emelkedést hozó döntések, a hosszú távú megoldással adósak a döntéshozók.

Ez a forint szempontjából is fontos, mert amíg nincs megállapodás a Nemzetközi Valutaalaptól kért hitelkeretről, addig a rossz nemzetközi hangulat mindenképpen kockázatot jelent a magyar devizának, amely egyébként az elmúlt héten remekül szerepelt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Pályázó a legrosszabb szerepre


FBI-nyomozás, elbocsátás, razzia

Támadják a csúcsborokat

Vergődik az euró

Kincsesbányák nyílnak Dél-Amerikában


Cukor méregdrágán