Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nagy gázzal lefelé

A korábbi feszültség eltűnt a piacról, a tározók tele, jöhet a hideg: újból lejtőre kerülhet a gáz ára.

A friss adatok szerint nem lesz gond az ellátással télen Amerikában, ugyanis a gázkészleteket felhizlalták.

Az árat most már nem fűtik a korábbi problémák sem: a legnagyobb gázcégek növelték a termelésüket annak érdekében, hogy kiszorítsák a kisebbeket a piacról. A fokozott kitermelést azonban nem lehet a végtelenségig pénzelni, ezért ezzel felhagytak, így eltűnt ez a feszültség a piacról.

Az évközben 3,617 dolláron tetőző gázár - novemberi szállításra - most 3,4 dollárnál jár. Ám az említett tényezők, elsősorban a teletöltött tározók miatt arra lehet számítani, hogy esni fog a gáz piaci ára. Ez számokban azt jelenti, hogy a mostani szintről 3,2 dollárra ereszkedhet a jegyzés november közepéig. Vagyis több mint 6 százalékos árcsökkenés következhet be.

0 Tovább

Négyesfogat csinálta ki az olajat

Az elmúlt időszakban olcsóbb lett az olaj az árupiacon, közel 100 dollárról 90 dollár alá süllyedt a hordónkénti árfolyam. A magyarországi benzinár miatt is érdekes olajár négy oldalról kapott pofont.

Egyrészt enyhül az év elején az olaj árát felhajtó közel-keleti válság: a legfrissebb hírek szerint a jelentős olajtermelőként számon tartott Irán letett a háborúról. Emellett az amerikai jegybank pénzpumpájának beindítása miatti olajpiaci optimizmus is szertefoszlott.

Az időjárás is belerúgott az árfolyamba: a hurrikánszezon véget ért, ezért a Mexikói-öbölben nagyobb fordulatszámra kapcsoltak a fúrótornyok. A negyedik tényező, hogy a kitermelés felülmúlja a finomítók kapacitását, így hétről hétre egyre gyarapodtak a tartalékok.

0 Tovább

Kincsesbányák nyílnak Dél-Amerikában

A mobiltelefonok és elektromos autók aksijaihoz használt lítiummal kelleti magát Chile a befektetőknél.

A lítiumról már írtuk, hogy egyre szélesebb körű ipari alkalmazásnak köszönhetően az ára egy évtized alatt megháromszorozódott és további áremelkedésre van kilátás, mivel az elemzők szerint 2020-ig a lítiumigény megduplázódik. Mivel a lítium korántsem olyan gyakori, mint például a szilícium, bányászata, használata nagyon drága.

Éppen ezt próbálja meglovagolni most Chile, amely Argentínával és Bolíviával alkotja az úgynevezett lítium-háromszöget - ebben a térségben található ugyanis a világ ismert tartalékainak 85 százaléka.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek