Az elmúlt időszakban olcsóbb lett az olaj az árupiacon, közel 100 dollárról 90 dollár alá süllyedt a hordónkénti árfolyam. A magyarországi benzinár miatt is érdekes olajár négy oldalról kapott pofont.  

Egyrészt enyhül az év elején az olaj árát felhajtó közel-keleti válság: a legfrissebb hírek szerint a jelentős olajtermelőként számon tartott Irán letett a háborúról. Emellett az amerikai jegybank pénzpumpájának beindítása miatti olajpiaci optimizmus is szertefoszlott. 

Az időjárás is belerúgott az árfolyamba: a hurrikánszezon véget ért, ezért a Mexikói-öbölben nagyobb  fordulatszámra kapcsoltak a fúrótornyok. A negyedik tényező, hogy a kitermelés felülmúlja a finomítók kapacitását, így hétről hétre egyre gyarapodtak a tartalékok. 

A finomítók működése kulcsfontosságú lehet az árfolyam alakulásában: ha a kitermelés meghaladja a finomítói kapacitásokat, akkor az olajos országok a legtöbb esetben igyekeznek egyensúlyba hozni ezt a kettőt, azaz a finomítókat felturbózzák, ezzel párhuzamosan pedig visszafogják a termelést. Az érintett országok költségvetési bevételei szempontjából 90 és 100 dollár közötti árfolyam lenne az optimális. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Megvadulhat a kakaó

Ha esik, esni fog

Melegszik a kávé

Nyugi! Van nálam csoki

Látod, hallod? Dagadnak a pénztárcák


Euró: bizonyíték kell, nem ígéret