A korábbi feszültség eltűnt a piacról, a tározók tele, jöhet a hideg: újból lejtőre kerülhet a gáz ára.  

A friss adatok szerint nem lesz gond az ellátással télen Amerikában, ugyanis a gázkészleteket felhizlalták. 

Az árat most már nem fűtik a korábbi problémák sem: a legnagyobb gázcégek növelték a termelésüket annak érdekében, hogy kiszorítsák a kisebbeket a piacról. A fokozott kitermelést azonban nem lehet a végtelenségig pénzelni, ezért ezzel felhagytak, így eltűnt ez a feszültség a piacról. 

Az évközben 3,617 dolláron tetőző gázár - novemberi szállításra - most 3,4 dollárnál jár. Ám az említett tényezők, elsősorban a teletöltött tározók miatt arra lehet számítani, hogy esni fog a gáz piaci ára. Ez számokban azt jelenti, hogy a mostani szintről 3,2 dollárra ereszkedhet a jegyzés november közepéig. Vagyis több mint 6 százalékos árcsökkenés következhet be.

A gáz izgalmas hónapokat tudhat maga mögött. Ahogy a Solar Radar korábban megírta, a 2008-ban még 13 dollár fölött is megforduló gáz tőzsdei árfolyama az amerikai árupiacokon áprilisban 2 dollár alá esett, majd májusban egészen 2,7 dollárig emelkedett. A négyéves visszaesést elsősorban a kínálat bővülése okozta, ugyanis jelentős új gázmezőket tártak föl, továbbá a kitermelést még olcsóbbá tevő, új és korszerű technológiák terjedtek el.

Gázipari szakértők már akkor jelezték, hogy az Egyesült Államokban akár évtizedekre elegendő, olcsón kitermelhető gáz áll rendelkezésre, emiatt érdemes számolni azzal, hogy a gázár akár hosszú évekig nyomott maradhat.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Megtalálták a Facebookot

Ki az első a piacon?

A zuhanás is jól jöhet

Fájhat a kólagyártók feje

Még az olcsó is drágul

Szép kilátások a narancsvidéken