Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csináld úgy, mint Rockefeller!

Az 1900-es évek elején, amikor Amerikában rohamosan nőtt az olajkitermelés volumene, egyre nagyobb hangsúly terelődött a vasúti szállítmányozásra. Soha nem látott tempóban bővült Texasban, és a környékbeli államokban a vasúti hálózat, ugyanis ezzel a szállítási módszerrel gyorsan és költség- hatékonyan lehetett az olajszállítmányokat a feldolgozókba juttatni.

Ennek stratégiai fontosságát elsőként a Standard Oil alapítója és tulajdonosa John D. Rockefeller ismerte fel. Annak érdekében, hogy a XIX. századi üzletember monopolhelyzetbe kerülhessen az olajkitermelésben, az akkortájt piacvezető Pennsylvania vasúttársaság összes olajhordóját és tankját felvásárolta. Ezzel elérte célját az amerikai üzletember: más olajtársaság csak nagyon nehezen tudta eljuttatni kitermelt mennyiségét a finomítókba, aminek következtében szép lassan kártyavárként dőltek össze Rockefeller riválisai.

Szerencsére ma már nem élünk ilyen kemény időket a gazdaságban, lehetőségként azonban még mindig ott van előttünk Rockefeller példája. Jelenleg több mint 20 olyan vasúttársaság van Észak-Amerikában, melynek fő profilja a kőolajszállítás. Ez azért fontos, mert jelen pillanatban a szárazföldi olajkitermelésben olcsóbb a vasutat választaniuk a kőolajcégeknek, mint a csővezetékeken keresztüli szállítást.

Hogy a valóságtól mennyire nem elrugaszkodott ez a fajta befektetés, jelzi, hogy Warren Buffett is komoly kitettséggel rendelkezik ilyen jellegű cégek részvényeiben. Az egyelőre kérdéses, hogy a vasút vissza nyeri-e régi kulcsszerepét az amerikai gazdaságon belül, annyi azonban elmondható: az eddigi tendencia mindenképp bizalomkeltő és az amerikai gazdaság újbóli felélénkülésével jelentős megrendelés állománnyal számolhatnak a vállalatok.

 

1 Tovább

Hirtelen fordulat, menekültek a szereplők

Bár Obama győzelmét kedvezően értékelték, hamar jött a feketeleves.

Gyorsan irányt váltottak a piacok az elmúlt két napban. Barack Obama jelenlegi elnök győzelmével záruló amerikai elnökválasztás után jó volt a hangulat, egyebek mellett kedden még kéthetes csúcsra emelkedett az olaj árfolyama, de jól szerepelt a többi piac is.

Később azonban éles fordult következett be. Az Európai Bizottság pesszimista gazdasági kilátásokat tartalmazó jelentése adta meg a kezdőlökést, majd a befektetők az amerikai gazdaság - a várható adóemelések, valamint az úgynevezett fiskális szakadék miatt kezdtek aggódni.

0 Tovább

Drágulást hozott Obama győzelme

Az árupiacokat sem hagyta hidegen Barack Obama választási győzelme.

Kéthetes csúcsra kapaszkodott az amerikai könnyűolaj árfolyama, miután kiderült, hogy nem Mitt Romney, hanem továbbra is Barack Obama lesz a Fehér Ház lakója a következő négy évben.

Az olaj jegyzése 3 százalékkal emelkedett, így 89 dollár közelébe került, amire legutóbbi október 22-én volt példa. (Obama hivatalba lépése óta az olaj árfolyama megduplázódott, igaz, idén tíz százalékkal esett.)

Az olajpiacot most az is fűtötte, hogy Obama környezetvédelmi okokból nem adott engedélyt az olajfúrások bővítésére, holott ellenlábasa, Romney ezt támogatta volna, ez pedig korlátozza a kínálat bővülését, ami szintén árfelhajtó tényező.

0 Tovább

Hiányzik a forint ereje

Szerény mértékben változtak a világpiaci üzemanyagárak az elmúlt héten, a forint pedig gyengült. A két hatás nagyjából kioltotta egymást, így nehéz megjósolni az üzemanyagárak alakulását, 1-2 forintos változás vagy stagnálás is elképzelhető.

A dollár ott folytatta ahol abbahagyta, a forinttal szemben tovább erősödött. A hivatalos jegybanki árfolyamok több mint 218 és közel 220 forint között mozogtak. Vagyis a két héttel ezelőtti 213 forintos szinteknél 5-7 forinttal volt magasabban az amerikai deviza.

Az előző két hétben a forint mozgásával párhuzamosan az üzemanyagok világpiaci ára jelentősen csökkent, ennek köszönhetően- ahogy a Solar Radar is megírta - jelentősen csökkent a benzin, kisebb mértékben esett a gázolaj jegyzése, ennek következtében komoly árcsökkentést hajtott végre a Mol. Sajnos ezen a héten a markáns gyengülés elmaradt a világpiacon, így csak minimális - 1-2 forintos - változás fordulhat elő a kutakon a jövő héten. Az is benne van a pakliban, hogy nem változnak az árak.

0 Tovább

Megint érdemes várni a tankolással

Bár a forint gyengült a dollárral szemben, a benzin ára a világpiacon nagyot zuhant, így a múlt heti árcsökkenés után megint olcsóbb lehet az üzemanyag. Ha a Mol is úgy akarja.

A forint dollárhoz mért árfolyama az előző heti 213 forintos szintről 215-217 forintra emelkedett az elmúlt héten. Ez árfelhajtó tényezőként jelentkezne a benzinkutakon. Ezzel párhuzamosan azonban a benzin árfolyama jelentősen, több mint 6 százalékkal esett, és a gázolaj jegyzése kisebb mértékben, de szintén csökkent.

A folyamatok eredőjeként a két üzemanyag adók nélküli ára jelentősen csökkent. Így a benzin akár 5-10 forinttal lehet olcsóbb a héten, a gázolajnál pedig 2-5 forintos árcsökkenés is elképzelhető.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek