Bár a forint gyengült a dollárral szemben, a benzin ára a világpiacon nagyot zuhant, így a múlt heti árcsökkenés után megint olcsóbb lehet az üzemanyag. Ha a Mol is úgy akarja. 

A forint dollárhoz mért árfolyama az előző heti 213 forintos szintről 215-217 forintra emelkedett az elmúlt héten. Ez árfelhajtó tényezőként jelentkezne a benzinkutakon. Ezzel párhuzamosan azonban a benzin árfolyama jelentősen, több mint 6 százalékkal esett, és a gázolaj jegyzése kisebb mértékben, de szintén csökkent. 

A folyamatok eredőjeként a két üzemanyag adók nélküli ára jelentősen csökkent. Így a benzin akár 5-10 forinttal lehet olcsóbb a héten, a gázolajnál pedig 2-5 forintos árcsökkenés is elképzelhető.

A fenti árprognózis csakis feltételes módban értelmezhető! Fontos ugyanis hangsúlyozni, hogy ezek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a trendeket igyekszik megmutatni, a Mol árazási politikájától függően nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban, emellett az cég által alkalmazott árfolyamok is eltérőek lehetnek. Szeptemberben is volt olyan hét, amikor a benzin, a gázolaj és a forint árfolyamának változása akár néhány forintos drágulást is indokolt volna a következő héten, ám a Mol mégsem emelt árat. 

Itt csupán azt számoljuk, hogy a piaci folyamatok megközelítőleg milyen mértékű változást indokolnának a soron következő héten. Azt, hogy a Mol mit dönt, hamarosan megtudjuk…

Frissítés: hétfőn az MTI közölte, a piaci információi szerint szerdától a benzin 10, a gázolaj 4 forinttal lesz olcsóbb. 


KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Nagy gázzal lefelé

Megtalálták a Facebookot

Ki az első a piacon?

A zuhanás is jól jöhet

Fájhat a kólagyártók feje

Még az olcsó is drágul