Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Meredeken zuhanhat a benzinár

Akár jelentős mértékben eshetnek az üzemanyagárak a hazai kutakon, miután az olajár bezuhant, a forint pedig erősödött.

A hazai deviza dollárhoz mért jegyzése a hét átlagában 1,2 százalékkal erősödött, miközben a benzin ugyancsak heti átlagos jegyzésára dollárban mérve 1,5, a gázolajé 0,7 százalékkal esett.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)

Forintban számolva a benzinár így közel 3,0, a gázolaj jegyzése mintegy 2,0 százalékkal ereszkedett a hét átlagában, ami - figyelembe véve, hogy a hazai kiskereskedelmi ár mintegy 40 százalékát adja a termelői (világpiaci) ár - a hazai kutakon a benzin megközelítőleg 4-6, a gázolaj 2-3 forintos áresését indokolná a Mol soron következő döntésekor.

0 Tovább

Tíz szög a kapitalizmus koporsójában

A kapitalizmus öngyilkosságot követ el, és lerombolja Amerikát is - véli Paul B. Farrell, a MarketWatch publicistája. A robbanással fenyegető "buborékok" közül 10-et sorol fel.

1. Egészségbiztosítás. Obama elnök egészségügyi reformja (az "Obamacare") súlyos terheket ró az országra. Az USA-ban jelenleg is erre a célra költik a GDP 15 százalékát, és 3300 lobbista próbálja emelni a tétet.

2. Kormányzat. Washington, ahol a legnagyobb üzlet a lobbizás, egy világnyi távolságra kerül az országtól, amelyet kormányoz.

3. Vezetői fizetések. A banki vezetők fizetése 2011-ben több mint 20 százalékkal emelkedett - miközben a legtöbb bank részvényárfolyama esett. A Citibank kurzusa például három év alatt 61 százalékkal csökkent - miközben Vikram Pandit vezérigazgató évente 14,9 millió dollárt vitt haza.

0 Tovább

Dől az olaj a nagyoktól

Idén növekedni fog a világ olajétvágya - derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) héten kiadott, a Reuters által idézett előrejelzéséből.

A szervezet azonban nem változtatott korábbi előrejelzésén, vagyis továbbra is azzal számol, hogy közel 1 százalékkal több, azaz 89,9 millió hordó lesz a napi kereslet 2012-ben. Az IEA a világgazdaság gyenge növekedési kilátásaival és a magas olajár miatti keresletcsökkenéssel magyarázta, hogy nem nyúlt a korábbi számokhoz.

A friss prognózis ugyanakkor a korábbitól eltérő kitermelést, más néven olajkínálatot jelez előre. A legjelentősebb olajexportáló országokat tömörítő OPEC-en kívüli országoktól az IEA korábban napi 900 ezer hordós termelést várt, ma már azonban csak 730 ezerre számít.

Forrás: Sxc.hu

A kiesés azonban előreláthatóan nem fog gondot okozni, mivel az OPEC-országokban dübörög a termelés, a szervezethez tartozó országokban a termelési szint utoljára 2008-ban látott szintre emelkedett. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy Szaúd-Arábia három évtizede nem látott mennyiséget hozott a felszínre, de szerepet játszott a növekedésben az is, hogy Líbia olajipara is kezd magára találni.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek