Akár jelentős mértékben eshetnek az üzemanyagárak a hazai kutakon, miután az olajár bezuhant, a forint pedig erősödött.

A hazai deviza dollárhoz mért jegyzése a hét átlagában 1,2 százalékkal erősödött, miközben a benzin ugyancsak heti átlagos jegyzésára dollárban mérve 1,5, a gázolajé 0,7 százalékkal esett.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)

Forintban számolva a benzinár így közel 3,0, a gázolaj jegyzése mintegy 2,0 százalékkal ereszkedett a hét átlagában, ami - figyelembe véve, hogy a hazai kiskereskedelmi ár mintegy 40 százalékát adja a termelői (világpiaci) ár – a hazai kutakon a benzin megközelítőleg 4-6, a gázolaj 2-3 forintos áresését indokolná a Mol soron következő döntésekor.

Ezek a számítások heti átlagárak alapján történtek, az olajár azonban olyan meredek zuhanást szenvedett el hétfő és péntek között – a jegyzés a WTI nyersolaj esetében 100 dollárról 92 dollárra süllyedt -, hogy nem lenne meglepő, ha a Mol akár a fönti számoknál is jelentősebb mértékben csökkentené az üzemanyagárakat.

Mi tippelünk, a Mol dönt

Mindez természetesen csakis feltételes módban! Fontos ugyanis hangsúlyozni, hogy ezek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a trendeket igyekszik megmutatni, a Mol árazási politikájától függően nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban, emellett az cég által alkalmazott árfolyamok is eltérőek lehetnek. Júliusban is volt olyan hét, amikor a benzin, a gázolaj és a forint árfolyamának változása akár néhány forintos drágulást is indokolt volna a következő héten, ám a Mol mégsem emelt árat.

Itt csupán azt számoljuk, hogy a piaci folyamatok megközelítőleg milyen mértékű változást indokolnának a soron következő héten. Azt, hogy a Mol mit dönt, hamarosan megtudjuk…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Ha esik, esni fog

Melegszik a kávé

Nyugi! Van nálam csoki

Látod, hallod? Dagadnak a pénztárcák


Euró: bizonyíték kell, nem ígéret

Mi kell az önbutításhoz?