Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fiatalon lett miliomos

Nagy nap volt a hétfői a 17 éves Nick D’Alosio számára, ugyanis az általa 15 évesen megálmodott, és sikerre vitt Summly –t megvásárolja a Yahoo Inc. Az akvizíció részleteiről egyelőre hallgat a két fél, azonban ismerve a terméket, nem lenne meglepő, ha több millió dollár ütné a fiatal fejlesztő markát.

D’Alosio zsenialitása abban rejlett, hogy rájött: az okos telefonok térnyerésével egy teljesen új fogyasztói csoport jelent meg az internetezők körében. Ezen csoport számára fejlesztette ki azt az alkalmazást, amivel a felhasználók gyorsabban, célzottabban, éselegánsabb formában érhetik el a keresett híreket mobiltelefonjuk használatával.

Azonban nem csak a fejlesztő örülhet a Yahho lépésének, hanem Li-Ka Shing, hong-kongi befektető is, aki komoly összeget invesztált az induló vállalkozásba.

Ismerve a Yahoo nagyasszonyát, Marissa Mayer-t, nem volt meglepő a döntés. A Yahoo élére nem régiben kinevezett vezérigazgató nyitott az újításokra, és komoly energiát fektet abba, hogy az idáig haldokló technológiai vállalatot egy új, modern szolgáltatási körrel ruházza fel, amivel a vállalat újból élre tud törni.

A hírt pozitívan fogadták a részvénypiacon, ugyanis a tegnapi kereskedés során egy közel fél százalékos pluszban fejezte be a napot a Yahoo Inc.

0 Tovább

Ezt látni a lövészárkokból

Kemény hét van a hátunk mögött. Hétfő délelőtt még nagy volt az öröm az európai részvénypiacokon, ugyanis mindenki azt hitte, a Monti-Bersani páros simán hozni fogja a választásokat Olaszországban, aztán az első exit poll-ok már aggodalomra adtak okot. Amitől pedig megijedtek a piacokon, valóság lett: Berlusconi sikeresen szerepelt a választásokon, és bizonytalan helyzetet alakított ki a kormányalakításban.

Ennek megfelelően a DAX index a kezdeti 7850 pontos maximumokról egészen 7600 pontig süllyedt, amivel 2,5 százalékot értékelődött le a német piac, 24 óra leforgása alatt.

Ezen a héten azonban Amerika segítette meg a piacokat, a foglalkoztatottsági és ingatlanpiaci adatok mind felfelé hajtották az árfolyamokat részvénypiacokon, és Bernanke meghallgatása sem volt negatív, kedvező mondatokat hallhattunk a FED első emberétől.

A pénteki zárás közel ugyan olyan értéken történt, mint a hétfői nyitás, így kijelenthető, hogy nagy volatililtással megérkeztünk oda pénteken, ahonnan elindultunk hétfőn. Ez mindenképpen arra utal, hogy a piacon valami készülődik.

Eközben a dollár a héten tovább erősödött, és a dollárindex értéke 82 pont felett zárta a hetet, ezzel azt a képet mutatva, hogy a dollár iránti kereslet kezd bővülni a piacon. Ennek megfelelően az olaj, arany és ezüst jegyzése lejjebb jött, és a többi árupiaci termék sem mutatott fel érdemi emelkedést. Kivéve a gyapotot ami a hét közepi 81 centről egészen 85 centig emelkedett. Ez pedig szép teljesítmény az árupiac tavalyi mostoha gyermekétől. Erre a termékre lesz érdemes a leginkább oda figyelni, hiszen márciusban már vége lehet a kínai felvásárlásnak, amivel egy komoly keresleti tényező eshet ki a piacról.

Mozgalmas és szép hét áll tehát mögöttünk, és bízzunk benne, hogy a következő héten is jó lesz a piac. Hiszen a legfontosabb, hogy legyen volatilitás, egy trader ennek örül a leginkább!

 

Amennyiben érdekli az árupiac, kövessen minket Facebook oldalunkon is!

0 Tovább

Fellégezhet a kukorica

Az elmúlt évben komoly károkat okozott a kukorica termésében az észak-amerikai szárazság, ennek hatásaként 16 éves mélypontot ütöttek a raktár készletek az Egyesült Államokban. Nem volt hát meglepő, hogy két hónap alatt a gabona árfolyama a határidős árutőzsdén 54 százalékkal drágult. Csak egy példa a kár mértékére: a termesztésbe bevont 95,8 millió holdas területen közel 10 millió holdon nem lehetett termést betakarítani, míg ahol lehetett, ott is közel 15 százalékkal esett vissza a jó vagy kiváló minőségű kukorica aránya a teljes termésen belül.

Az idei évre azonban az amerikai agrártárca már optimistább képet festett fel a jövő évi terméssel kapcsolatban. Idén 700 ezer holddal nagyobb területet vonnak be a gazdálkodásba a termelők, és várhatóan csak 7,7 millió holdon nem tudnak termést betakarítani.

 Az idei évre várható terméshozam holdanként 160 véka körül alakulhat, ami mellett idén 14,5 milliárd véka betakarítást érhetnek el az amerikai gazdálkodók. Ebből mintegy 5,4 milliárd véka mehet majd állati takarmányozás céljára, ami hat éves csúcsot jelent.

Várakozások szerint az idei nyár enyhébb lehet a tavalyinál, és nem kell olyan mértékű szárazságra számítanunk mint egy évvel ezelőtt. Ennek megfelelően egyre kisebb a nyomás a kukorica jegyzésén a határidős árutőzsdén. A kérdés csak az, hogy a várakozások beigazolódnak-e, vagy az előző évhez hasonlóan, idén is szeszélyes lesz az időjárás? A Solar Capital véleménye szerint tartogathat meglepetést az idei nyár is a termelők, és ezzel együtt a gabona traderek számára.

További elemzések érdeklik? Kövessen minket Facebook oldalunkon is!

 

0 Tovább

Újból van élet a gyapot piacán

A napokban folyamatosan emelkedett az árupiacon a gyapot árfolyama, és sikeresen áttörte a 80 centes szintet a termény fontonkénti árfolyama. A folyamat nem meglepő hiszen ebben az évben várhatóan jóval kisebb területen fognak gyapotot termeszteni mint az előző évben.

A legfontosabb gyapot termelő országok azért hozták meg a termőterületek visszavágásáról a döntést, mert nehezményezték, hogy Kína mesterségesen leszorítja a termény felvásárlási árát, ami az így is rekordnak számító, 25,2 millió tonnás termés hozam mellett jelentős bevétel kiesést jelentett a gazdálkodóknak.

Így hát gyorsan meg is jött a válasz azzal, hogy jövőre a fontosabb gyapot termesztő országok csökkentik a gyapot termesztéshez szükséges vetésterületet, amivel 11%-os termés kiesés várható ebben az évben a termény piacáról.

Jelenleg márciusig tart a kínai felvásárlás, eddig mindenképpen emelkedhet a gyapot fontonkénti árfolyama, azonban kérdés, mi lesz ezután? Lesz-e érdemi hatása a gazdálkodók lépésének?

Érdemes lehet figyelemmel kísérni a terményt a közeljövőben, ugyanis érdekes fejlemények bontakozhatnak még ki a közeljövőben, és éles viták alakulhatnak ki a felvásárló és termesztő országok között.

0 Tovább

Érdemes a kakaót venni?

Miközben a közép-afrikai belpolitikai helyzet stabilizálódott a 2011-es elefántcsontparti polgárháborút követően, a kakaó keresleti-kínálati oldala felborulni látszik. Ezzel pedig 2013 egyik legizgalmasabb árupiaci terméke lehet az csokoládé alapanyaga, és a legnagyobb elemzőházak már is listájukra tették a terményt.

A kakaó termesztése elsősorban a közép-afrikai régióban folyik, így a térség jelentős befolyással bír a termény világpiaci árára. Míg 2011-ben az elefántcsontparti polgárháború hajtotta fel a kakaóbab árfolyamát (szinte lehetetlenné vált a betakarítás, és szállítás), addig mára a gazdasági világválság enyhülése, valamint az időjárási viszonyok tették meg hatásukat.

A világ legnagyobb kakaó exportőre Elefántcsontpart, a globális termesztés közel 40%-a itt folyik. A 2011-es polgárháborút követően a kormányerők igyekeztek hatalmukat megszilárdítani az országban, és hozzá láttak a mezőgazdasági reformhoz, ami jelentős hatást gyakorolt a kakaóbab piacára. A közép-afrikai ország államilag rögzíti a felvásárlási árat (ez jelenleg 1,56$/kg) annak érdekében, hogy a termesztésből élő családok lojalitását hosszú távon elnyerje. Ezzel védőhálót feszített ki az ország a kakaó számára, és nem enged teret komolyabb árcsökkenésnek a világpiacon (ez hozzávetőlegesen 2000 USD/tonna tőzsdei árfolyamnak felel meg).

Egyelőre azonban úgy néz ki, ez az árszint még messze van. A legfrissebb termésadatok alapján a közép-afrikai országokban jelentősen csökkent a termésmennyiség, ugyanis a nyár közepén egy esősebb időjárás köszöntött be a térségbe, ami nem kedvezett a kakaó termesztésének, és drasztikusan szűkítette a termény kínálati oldalát. Elefántcsontpart idei termése 20%-al csökken,míg Ghánában a betakarítás mértéke 30%-al maradhat el az előző évi szintektől.

Ezzel párhuzamosan azonban a kereslet rohamosan bővült az elmúlt hónapokban, Malajzia előrejelzések szerint idén 360 ezer tonna nyers kakaót fog feldolgozni annak érdekében, hogy az élelmiszer és a kozmetikai ipar számára fedezni tudja a megnövekedett keresleti igényeket, amit az ázsiai fogyasztás fűt jelenleg. Ezzel a dél-kelet ázsiai ország egy év alatt megduplázza termelését. A legfrissebb előrejelzések szerint idén 108 ezer tonna hiány alakulhat ki a kakaó piacán, ami azért fenyegető, mert a jelenlegi készletszintek 58 ezer tonnán vannak, ez pedig nem fogja tudni fedezni a most kialakulóban lévő deficitet.

A fenti folyamatokból adódóan a kakaó árfolyama éves csúcsokra futhat az év végére, és elérheti a 2800-3000 dolláros szinteket, ez pedig a jelenlegi árfolyamhoz képest 20%-os felértékelődési potenciált rejt magában.

 

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek