Az elmúlt évben komoly károkat okozott a kukorica termésében az észak-amerikai szárazság, ennek hatásaként 16 éves mélypontot ütöttek a raktár készletek az Egyesült Államokban. Nem volt hát meglepő, hogy két hónap alatt a gabona árfolyama a határidős árutőzsdén 54 százalékkal drágult. Csak egy példa a kár mértékére: a termesztésbe bevont 95,8 millió holdas területen közel 10 millió holdon nem lehetett termést betakarítani, míg ahol lehetett, ott is közel 15 százalékkal esett vissza a jó vagy kiváló minőségű kukorica aránya a teljes termésen belül.

Az idei évre azonban az amerikai agrártárca már optimistább képet festett fel a jövő évi terméssel kapcsolatban. Idén 700 ezer holddal nagyobb területet vonnak be a gazdálkodásba a termelők, és várhatóan csak 7,7 millió holdon nem tudnak termést betakarítani.

 Az idei évre várható terméshozam holdanként 160 véka körül alakulhat, ami mellett idén 14,5 milliárd véka betakarítást érhetnek el az amerikai gazdálkodók. Ebből mintegy 5,4 milliárd véka mehet majd állati takarmányozás céljára, ami hat éves csúcsot jelent.

Várakozások szerint az idei nyár enyhébb lehet a tavalyinál, és nem kell olyan mértékű szárazságra számítanunk mint egy évvel ezelőtt. Ennek megfelelően egyre kisebb a nyomás a kukorica jegyzésén a határidős árutőzsdén. A kérdés csak az, hogy a várakozások beigazolódnak-e, vagy az előző évhez hasonlóan, idén is szeszélyes lesz az időjárás? A Solar Capital véleménye szerint tartogathat meglepetést az idei nyár is a termelők, és ezzel együtt a gabona traderek számára.

További elemzések érdeklik? Kövessen minket Facebook oldalunkon is!