Kemény hét van a hátunk mögött. Hétfő délelőtt még nagy volt az öröm az európai részvénypiacokon, ugyanis mindenki azt hitte, a Monti-Bersani páros simán hozni fogja a választásokat Olaszországban, aztán az első exit poll-ok már aggodalomra adtak okot. Amitől pedig megijedtek a piacokon, valóság lett: Berlusconi sikeresen szerepelt a választásokon, és bizonytalan helyzetet alakított ki a kormányalakításban.

Ennek megfelelően a DAX index a kezdeti 7850 pontos maximumokról egészen 7600 pontig süllyedt, amivel 2,5 százalékot értékelődött le a német piac, 24 óra leforgása alatt.

Ezen a héten azonban Amerika segítette meg a piacokat, a foglalkoztatottsági és ingatlanpiaci adatok mind felfelé hajtották az árfolyamokat részvénypiacokon, és Bernanke meghallgatása sem volt negatív, kedvező mondatokat hallhattunk a FED első emberétől.

A pénteki zárás közel ugyan olyan értéken történt, mint a hétfői nyitás, így kijelenthető, hogy nagy volatililtással megérkeztünk oda pénteken, ahonnan elindultunk hétfőn. Ez mindenképpen arra utal, hogy a piacon valami készülődik.

Eközben a dollár a héten tovább erősödött, és a dollárindex értéke 82 pont felett zárta a hetet, ezzel azt a képet mutatva, hogy a dollár iránti kereslet kezd bővülni a piacon. Ennek megfelelően az olaj, arany és ezüst jegyzése lejjebb jött, és a többi árupiaci termék sem mutatott fel érdemi emelkedést. Kivéve a gyapotot ami a hét közepi 81 centről egészen 85 centig emelkedett. Ez pedig szép teljesítmény az árupiac tavalyi mostoha gyermekétől. Erre a termékre lesz érdemes a leginkább oda figyelni, hiszen márciusban már vége lehet a kínai felvásárlásnak, amivel egy komoly keresleti tényező eshet ki a piacról.

Mozgalmas és szép hét áll tehát mögöttünk, és bízzunk benne, hogy a következő héten is jó lesz a piac. Hiszen a legfontosabb, hogy legyen volatilitás, egy trader ennek örül a leginkább!

 

Amennyiben érdekli az árupiac, kövessen minket Facebook oldalunkon is!