A vasárnapi választáson Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök a várakozásoknak megfelelően vereséget szenvedett, ami – a nyilatkozatok alapján – előre vetítheti a német politikai vezetés által Európára erőltetett megszorítások felpuhulását.

A leendő új elnök, Francois Hollande ugyanis több ízben jelezte, hogy a mindenek feletti költségvetési megszorítás helyett a növekedés beindítását és a munkahelyteremtést tekinti majd fő feladatának, és javasolni fogja egy átfogó, egész Európára kiterjedő növekedési terv kidolgozását.

A hétvégén már Olli Rehn, az Európai Unió pénzügyi biztosa is úgy nyilatkozott, hogy szükség van egy európai beruházási paktumra, akivel José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is egyetértett, aki közös célnak nevezte az új munkahelyek teremtését és az európai gazdasági növekedés beindítását.

A francia választással ismét bebizonyosodott, hogy az európai választópolgárok nem kérnek a megszorítások politikájából, az emelkedő munkanélküliség és a stagnáló gazdaság pedig olyan mértékű társadalmi elégedetlenséget szül, ami alapján szinte borítékolható a regnáló politikai erő bukása.

Jöhet a fordulat Európában?

Az európai válságkezelés a francia elnökválasztással akár komoly fordulatot is vehet. Ezt a megszorítások politikáját favorizáló német kancellár, Angela Merkel is érzi, és a francia elnökválasztás estéjén már jelezte is: amint lehet, szívesen látná francia kollégáját Berlinben egy baráti beszélgetésre.

Az előzetes nyilatkozatok kemény csatát ígérnek Európa két vezető politikusa között, melynek kimenetele nagyon komoly hatással lesz az eurózóna, sőt Magyarország jövőjére is. Folytatható-e a megszorítások politikája? A politikai ellentétek szétfeszíthetik-e az eurózónát? Megállítható a munkanélküliség emelkedése? Ki lehet rántani Európát az elhúzódó stagnálással és recesszióval fenyegető gazdasági mocsárból?

Olyan kérdések ezek, melyek mind az euró, mind a forint, mind a magyar/eurózóna kötvényhozamok alakulására komoly hatással bírnak majd az elkövetkező hetekben/hónapokban, az első válaszokra pedig ha minden jól megy, nem is kell olyan sokat várnunk…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Történelmi számok a BMW-től


Nagyágyúk tartanak a híres indexbe?

Óránként 20 000 okostelefont ad el a Samsung

Az éltető víz - Jöhet a forradalom

A kapitalizmus halott

Paradoxonok a forintpiacon