A több évtizedes mélypontra csökkenő állomány miatt a marhahús és a hamburger is drágulhat. 

Legutóbb 1952-ben volt ilyen kevés marha Amerikában, három évvel azelőtt, hogy Ray Kroc megnyitotta az első McDonald'-s éttermet Illinoisban. A csökkenő kínálattal párhuzamosan emelkedő árak miatt pedig a kereslet húszéves mélypontra zuhant. 

Januárban közel 91 millió marha volt a farmokon, ami 2,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. 2013-ban várhatóan még kevesebb lesz, mert az aszály sújtotta legelők miatt a farmerek kénytelenek voltak csökkenteni az állatállományt. 

Ennek eredményeként arra lehet számítani, hogy emelkedni fognak az árak, amelyeket a marhákat sújtó betegségek sem tettek lejtőre. A legfrissebb prognózisok szerint az év végére a szarvasmarha határidős árfolyama 1,33 dolláros - korábban soha nem látott - csúcsra emelkedhet, ez pedig számottevő, több mint 10 százalékos áremelkedést jelentene a júniusi árfolyamokhoz képest.

A marhahús árának emelkedésére számítanak az amerikai kiskereskedelmi üzletek mellett az éttermek is. Utóbbiaknál az egyik legfontosabb alapanyag a marhahús, ha pedig az előrejelzés beválik, akkor többek között a hamburgerek is drágulhatnak. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Közel 12 milliós bukó családonként

Ahol 36 millió forint egy VW Passat


Csúnyán elbántak a Blackberryvel

Magyarországtól félnek a legjobban

Milliomosgyár lett a kistigrisből

Időkérés a forintpiacon