Alig másfél hónapot kell várnunk az esztendő legnagyobb tőzsdei dobására, a Facebook (FB) elsődleges részvénykibocsátására.

Bár a bevezetésről túl sok részletet még így hat héttel a tervezett időpont előtt sem lehet tudni, az azonban biztosnak tűnik, hogy minden idők egyik legnagyobb ilyen jellegű tranzakciójára kerül sor május végén; a Facebook ugyanis legalább 5 milliárd dollár - 1100 milliárd forint - értékben dob piacra papírokat (sőt az első hírek még egy 10 milliárdos pakettről szóltak).

A nagy esemény előtt persze mindenki azt találgatja, hogy megéri-e Facebook-részvényt venni, vagy inkább tartsuk távol magunkat a közösségi oldal tőzsdei rajtjától. Az elmúlt hetekben érvek és ellenérvek garmadája csapott össze, amelyek között nem szeretnénk - és nem is tudunk - igazságot tenni, arra azonban már a szakértők közötti vita is rávilágít, hogy érdemes óvatosan kezelni az FB-bevezetést.

A legfőbb veszély, hogy a Facebook sokak szerint  - legalábbis más ágazatban ténykedő cégekhez képest - túlértékeltnek tűnik. Az előbb emlegetett 5-10 milliárd dolláros kibocsátás a pesszimistább becslések szerint is 75-100 milliárd dollárra - ez már majdnem annyi, mint a magyar GDP! - értékelné a vállalatot, de a jelenlegi másodlagos piaci árfolyamok alapján akár ennél is magasabb lehet az FB kezdeti piaci értéke (a tech-szektorban mindössze nyolc olyan tőzsdei cég van, amit 100 milliárd dollárnál is többre taksálnak), ami több szakértő szerint bizony irreálisan magas.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy ha nem más ágazatban ténykedő vállalatokhoz, hanem a közelmúltban tőzsdére lépő internetes cégekhez hasonlítjuk a Facebook árazását, akkor már korántsem nevezhető extrémen túlértékeltnek a közösségi oldal. (Más kérdés, hogy volt már rá precedens a történelemben, hogy egy teljes szektort túláraztak a befektetők, s ez jellemzően pont olyan gyorsan változó ágazatokban fordul elő, amilyenben az FB is tevékenykedik.)

Lehet tehát beszélni a belőtt értéket alátámasztó fundamentumokról, arról nem szabad elfeledkezni, hogy bármikor jöhet egy olyan fordulat, amely minden elképzelést felborít. Éppen ezért hosszútávon abszolút megjósolhatatlan a Facebook részvények mozgása; lehet, hogy a Google-höz hasonlóan az FB-n is hatalmasat kaszálhatnak néhány év alatt, akik a kibocsátásnál bevásárolnak, de az is lehet, hogy az internetes cégek szárnyalása - a 2000-es évek elejihez hasonlóan - ismét kifúj…

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Mindenki beszállhat a Forma-1-be


Svájci frank vs. spekulánsok: 1-0

Taroltak a fémek, ritkasággal jött a kávé

Tovább híztak a milliárdosok

Eltűnt egy oroszországnyi kukorica

Gyengülhet az euró, eshet a forint, ha…