Tízéves mélypontra esett a földgáz ára az Egyesült Államokban – mostanában szinte naponta találkozunk ezzel a hírrel a világhálón, tovább azokkal a kommentárokkal, melyek az extrém olcsó gáz alternatív felhasználási lehetőségeit firtatják.

Az olcsó amerikai gázzal helyettesíteni lehetne az egyre drágább benzint, előbb a teherszállításban, később pedig a személyautóknál, emellett a tengerentúli földgáz Európában is megjelenhetne, akár fűtési céllal is.

A földgáz tőzsdei ára az Egyesült Államokban a 2008 nyarán mért rekordról mára ötödére esett – 13,5 dollárról 2,5 dollárra -, miközben a benzin alig kerül kevesebbe most, mint négy éve. A gáz meredek áresése a kínálat emelkedésével indokolható, ami elsősorban az egyre fejlettebb fúrási technológiák megjelenésének és gazdag új lelőhelyek feltárásának köszönhető. Az Egyesült Államok földgáz-kitermelése 2005 és 2010 között mintegy 20 százalékkal ugrott meg, amivel az USA átvette a világ legnagyobb földgáz-kitermelőjének járó megtisztelő címet Oroszországtól.

A gáz felhasználása eközben nem nőtt érdemben, az idei tél enyhe volt az USA-ban így fűteni sem nagyon kellett, a gáztárolók csordulásig teltek, így nem is csoda, ha az amerikai földgáz ára csak egy irányt ismert: lefelé.

Várni kell az átállásra

Az olcsó gázból adódna, hogy ahol lehet, átálljanak a használatára, de azért ez nem ennyire egyszerű. Egyrészt a gáz – pontosabban a cseppfolyós földgáz - szállítása nem olcsó, és fejlett technológiát igényel. Másrészt az autógyártók számára is komoly kihívást jelent a hatékonyan működő gázüzemű járművek kifejlesztése, harmadrészt egyelőre például az Egyesült Államokban csekély – összesen 1000 – számú töltőállomáson lehet gázt tankolni.

A legnagyobb autógyártók – GM, Ford, Fiat, Volvo - mindenesetre gőzerővel dolgoznak az új technológiákon, és a cseppfolyós gáz szállítására is egyre biztatóbb megoldások születnek. Ha az amerikai földgáz továbbra is ennyire olcsó – erre az amerikai kitermelési prognózisok alapján minden esély megvan -, az olaj és a benzin pedig továbbra is ennyire drága marad, akkor minden bizonnyal néhány éven belül számtalan új felhasználási lehetőségekkel fogunk találkozni, ki tudja, talán még Magyarországon is…

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

IMF-figyelmeztetés az olajrizikóra

Előretört a forint, ezüstérmes lett

Dől az olaj a nagyoktól

Árháború Kína és a világ között


Tömegeknek lesz egyre nagyobb étvágya


Bevásárol a 10 000 milliárdos guru