Mi a nagyobb fényűzés: egy Volkswagen Passat Szingapúrban, vagy egy átlagos lakás az Egyesült Államok egy nagyvárosában?

Árban nincs különbség: egy új Passat Szingapúrban 152 000 (amerikai) dollárnak – több mint 36 millió forintnak – megfelelő összegbe kerül, az amerikai nagyvárosok átlagos lakására pedig 158 100 dollár a National Association of Realtors adatai szerint.

A Volkswagenre vágyó szingapúriaknak az engedély miatt kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk: 67 ezer dollár, a teljes költség közel fele a „közösbe” megy.

A 642 négyzetkilométer területű, 5,2 millió lakost számláló szigeten 2011 végén 603 723 autót tartottak számon, másfélszer annyit, mint tíz évvel korábban. A kormány meg akarja állítani a növekedést: az évesített ütem maximumát 0,5 százalékra tervezik mérsékelni, ezt a célt szolgálja az új autót vásárlókra kirótt extra teher is.

Ami a szingapúri háztartások jelentős része számára nem jelent különösebb problémát. A legalább egymillió dolláros befektethető vagyonnal rendelkező háztartások száma a Boston Consulting Group adatai szerint tavaly 14 százalékkal nőtt, jelenleg az összes háztartás 17 százaléka dollármilliomos. Ennél csak Katarban és Kuvaitban magasabb a „milliomosráta”.

A munkaerőpiac is irigylésre méltó: a munkanélküliek aránya tavaly átlagosan 2 százalék volt, ez 14 éves mélypontot jelent. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Szingapúr lett a Mercer legfrissebb rangsorában a legjobb életminőségű ázsiai város.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Csúnyán elbántak a Blackberryvel

Magyarországtól félnek a legjobban

Milliomosgyár lett a kistigrisből

Időkérés a forintpiacon

Akikre figyelni kell - a legmenőbb kínaiak


Spanyolország lehet az első