A cukor világpiaci ára a 2011-ben regisztrált 27 százalékos visszaesést követően idén tovább süllyedhet, aminek az egyik legfőbb haszonélvezője a legnagyobb fogyasztók – Kína, Pakisztán és az afrikai kontinens – mellett a világ legnagyobb üdítőital-gyártója, a Coca-Cola lehet.

Ha minden jól megy, akkor idén még olcsóbb lehet a cukor, miután a termelés világviszonylatban zsinórban második évben haladhatja meg a fogyasztás szintjét. Az árupiaci kereskedelemmel foglalkozó Olam International Ltd. számításai szerint a túlkínálat a tavalyi 9 millió tonna után idén 6-8 millió tonna lehet.

A cukor világpiaci ára a 2008 elején mért 10 centről – a mértékegység egy font, azaz 0,45 kilogramm – 2011 februárjában 35 centre emelkedett, majd 2011 végére 25 centre süllyedt. Ha igazuk lesz a szakembereknek, és az idei év valóban kiváló termést és túlkínálatot hoz, akkor az árfolyam tovább ereszkedhet, akár egészen 20 centig (ez az árfolyam megközelítőleg 100 forint/kiló lenne, de ez nem az itthoni fogyasztói ár, hanem a világpiaci ár!).

Ennek az áresésnek a legfőbb haszonélvezői - azon túl, hogy minden fogyasztónak, így nekünk is örömteli a cukorár süllyedése – a szegényebb sorsú feltörekvő országok lehetnek, ahol nagy könnyebbség az élelmiszerárak csökkenése. Mellettük ugyanakkor az amerikai Coca-Cola tulajdonosai is dörzsölhetik a tenyerüket, ők ugyanis az olcsóbb cukorral az egyik legfőbb alapanyag költségén faraghatnak, növelve a társaság nyereségét és a részvényesek vagyonát.

A magyarországi cukorárra is ráférne a csökkenés


Itthon ugyanis a világpiacon tapasztalt áreséssel szemben 2011-ben meredeken emelkedett a cukor ára. Az ellentétes irányú folyamatokat részben az magyarázza, hogy a hazai fogyasztás jelentős részét importból fedezzük, aminek nem tett jót a gyengülő forint. Ezen túl a szállítási, raktározási költségek is jelentősek.

2011-ben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 300 forint volt egy kiló cukor átlagos ára, szemben a 2010-es 192 forinttal, azaz több mint 50 százalékos volt az áremelkedés (ne feledjük, a világpiaci ár 27 százalékkal csökkent 2011-ben!). 2007 és 2009 között pedig 209-229 forint volt az átlagár, azt is jóval meghaladja a múlt évi átlagos fogyasztói ár. 

Érdekesség ugyanakkor a cukorpiaccal kapcsolatban, hogy az árfolyam meredek esését éppen az olajár emelkedése akadályozhatja meg. Ha ugyanis az olaj drágul, akkor a legnagyobb cukortermelő országnak, Brazíliának a cukornádból már nem cukrot, hanem üzemanyagot – bioetanolt - éri meg előállítani. Ekkor a cukornádat nem „megesszük”, hanem „elfüstöljük”, aminek hatására a cukortermelés csökken, a cukor világpiaci ára pedig ismét emelkedhet.

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Elverték a forintot a társai


Luxus: akik még válságban is nyernek


Hullámvasúton az arany és az ezüst