Az uniós cukorkvóta miatt Európában kétszer annyiba kerül a cukor, mint a világpiacon.

Az uniós fogyasztók a  cukor világpiaci árának kétszeresét fizetik, valamint a kontinens élelmiszeripari vállalatai is küzdenek, hogy elfogadható áron sikerüljön cukrot beszerezniük - írta a héten a Financial Times.

A faramuci helyzet forrása  a 2006 óta érvényben lévő uniós cukorpiaci szabályozás, amely a korábbi magas árakat hivatott letörni és megszabta, melyik uniós ország mekkora mennyiséget termelhet. Emiatt pedig cukorgyárak zártak be, így csökkent a kínálat.

Mára viszont a növekvő uniós igények miatt a belső piacon előállított cukor kevésnek bizonyul. A kereslet legalább 15 százalékát importból kell fedezni, amely részben a szállítási és finomítói költségek miatt megemeli az árat.

Ráadásul a világ legnagyobb cukortermelőjének és exportőrének számító braziloknál a vártnál rosszabb lehet a termés, ami szintén árfelhajtó tényező. Utóbbi félelmek miatt a cukor ára a napokban több hónapos csúcsra került, ami további fejfájást okozhat a cégeknek, fogyasztóknak egyaránt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

A jegybankok bánhatnak el az euróval


Gömbölyödnek a gazdagok


Dráguláshoz vezet a kánikula


Magyar olimpia: bele is rokkannánk

Csapdában a kesudió

Fogyókúrára küldik a csokikat