Az uniós cukorkvóta miatt Európában kétszer annyiba kerül a cukor, mint a világpiacon.
Az uniós fogyasztók a cukor világpiaci árának kétszeresét fizetik, valamint a kontinens élelmiszeripari vállalatai is küzdenek, hogy elfogadható áron sikerüljön cukrot beszerezniük - írta a héten a Financial Times.
A faramuci helyzet forrása a 2006 óta érvényben lévő uniós cukorpiaci szabályozás, amely a korábbi magas árakat hivatott letörni és megszabta, melyik uniós ország mekkora mennyiséget termelhet. Emiatt pedig cukorgyárak zártak be, így csökkent a kínálat.
Mára viszont a növekvő uniós igények miatt a belső piacon előállított cukor kevésnek bizonyul. A kereslet legalább 15 százalékát importból kell fedezni, amely részben a szállítási és finomítói költségek miatt megemeli az árat.
Ráadásul a világ legnagyobb cukortermelőjének és exportőrének számító braziloknál a vártnál rosszabb lehet a termés, ami szintén árfelhajtó tényező. Utóbbi félelmek miatt a cukor ára a napokban több hónapos csúcsra került, ami további fejfájást okozhat a cégeknek, fogyasztóknak egyaránt.
KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS
Korábbi posztjaink:
A jegybankok bánhatnak el az euróval
Gömbölyödnek a gazdagok
Dráguláshoz vezet a kánikula
Magyar olimpia: bele is rokkannánk
Csapdában a kesudió
Fogyókúrára küldik a csokikat
Utolsó kommentek