Érdekes jelenség a tőzsdéken, hogy amikor sokan fogadnak valamire, akkor annak többnyire pont az ellenkezője következik be.

A spekulánsok például a múlt héten január óta nem látott mértékben csökkentették a mezőgazdasági termékek – búza, kukorica, szója, cukor – áremelkedésére kötött „fogadásaikat”, miközben az árak 2012-ben eddig nem látott mértékben emelkedtek, átlagosan 3,5 százalékkal egy hét alatt.


A spekulánsok egy része tehát lecsúszott az idei év eddigi legnagyobb egyheti nyereségéről, aggodalomra ugyanakkor semmi okuk, a hírek ugyanis egyre inkább arra utalnak, hogy a dél-amerikai kontinensen pusztító aszály alaposan megtizedelheti az idei termést – kukorica, cukor -, ez pedig felpörgetheti a magasabb élelmiszerárakkal kapcsolatos spekulációt.

2011-ben az élelmiszerek világpiaci ára átlagosan 11 százalékkal csökkent, ami elsősorban a rekord terméssel kapcsolatos várakozásoknak volt köszönhető (ha jó a termés, az az árupiacon többnyire az árak esését, ha gyenge a termés, az az árak emelkedését hozza), idén azonban nagyon úgy fest, hogy a szokatlanul száraz időjárás a várakozásoknál rosszabb termést, és így emelkedő élelmiszerárakat hozhat.

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Előretört a forint, ezüstérmes lett

Dől az olaj a nagyoktól

Árháború Kína és a világ között


Tömegeknek lesz egyre nagyobb étvágya

Bevásárol a 10 000 milliárdos guru

India összecsapott a spekulánsokkal