Vajon a víz a 21. század aranya? – tették fel a kérdést a Fortune munkatársai. Igen, a víz a 21. század aranya – válaszolt Paul B. Farrell, a MarketWatch szerkesztője.

A valamilyen formában vízzel foglalkozó vállalatok teljes bevétele 2010-ben meghaladta az 500 milliárd dollárt. A Föld népességének növekedésével – a populáció 2050-ig a jelenlegihez képest 3 milliárddal, 10 milliárdra emelkedik – a kereslet bővülni, a kínálat pedig zsugorodni fog, érdemes tehát a vízre fogadni.

Egy amerikai napjainkban naponta átlagosan 67 liter vizet fogyaszt, egy kínai alig több mint 10 litert: a globalizáció/urbanizáció tehát a víz-üzletre is jótékony hatást gyakorolhat. India teljes vízszükséglete a becslések szerint a következő 20 év alatt jelenlegihez képest 42 százalékkal nő, a lakosság által használt mennyiség viszont 100 százalékkal.

Egy csésze kávéhoz mindent figyelembe véve 32 liter, egy farmernadrághoz 1400 liter, egy új autóhoz közel 50 ezer liter víz szükséges – az utóbbi két tétel döntő hányada a gyapot-, illetve a gumiültetvényeken fogy el. Ebből is látszik: a legtöbb vizet nem a lakosság fogyasztja közvetlenül, a világ vízfelhasználásának 71 százaléka mezőgazdasági, 16 százaléka pedig ipari célú.

A palackozott ivóvíz-forgalmazásból 2010-ben 58 milliárd dollár bevételt – a globális vízzel összefüggő forgalom több mint 10 százalékát – könyveltek el az ezzel foglalkozó társaságok, de a piac dinamikusan bővül.

Az iparnak nyújtott szolgáltatásokért 28 milliárd dollárt fizettek a megrendelők, az öntözésért pedig 10 milliárd dollárt; 15 milliárdot költöttek egy év alatt szűrőkre, valamint vízmelegítő és -hűtő berendezésekre, a víztisztítás 170 milliárd dolláros részpiac volt. A legnagyobb tétel, 226 milliárd dollár a Fortune összesítése szerint a csatornahálózatok működtetése és az ivóvízellátás biztosításából jött be.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Vége az olcsó ételek korának?

Pályázó a legrosszabb szerepre


FBI-nyomozás, elbocsátás, razzia

Támadják a csúcsborokat

Vergődik az euró

Kincsesbányák nyílnak Dél-Amerikában