Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi lesz veled Te drága arany?

Izgalmas időszakot követően az arany kereskedése teljes érdektelenségbe fulladt a nemzetközi árutőzsdén. Azt már több sajtó is lehozta, hogy a jelentős leértékelődés mögött mely tényezők húzódtak meg, azonban már nehezebb kérdés hogy mi fog ezután történni. Mindössze a logikára, és az ortodox gazdasági elméletekre építhetünk.

Ahhoz, hogy az árfolyam érdemben tudjon emelkedni, a világgazdaságon belül szükségeltetne egy magasabb inflációs szint a jelenleginél. Erre azonban kevés esély mutatkozik. Egyre többször halljuk azt, hogy az amerikai jegybank csökkenti, vagy leállítja eddigi eszközvásárlási programját, ezzel pedig a dollár gyengítése is veszélybe kerülhet.

Jelenleg azt láthatjuk, hogy csend honol a nemesfém piacán. Ezt az állapotot könnyen nevezhetjük felhalmozási időszaknak is, ugyanis ha úgy vélekedünk, hogy az arany magához térhet a korábbi sokkból, és újból emelkedhet árfolyama, akkor ez ideális állapotot teremt a folyamatos vásárlásoknak. Erre jó példa India, ugyanis az ázsiai ország áprilisban 7,5 milliárd dollár értékben importált aranyat és ezüstöt, szemben az egy évvel ezelőtti 3,1 milliárd dolláros értékkel.

Emellett érdemes figyelembe vennünk, hogy több országnak is érdeke a magasabb árfolyam, hiszen olyan államok, mint Kína is, jelentős összegeket áldoztak aranytartalékaik növelésére, aminek értéke az elmúlt két hónapban jelentősen erodálódott.

Nem lenne tehát meglepő, ha a mostani vélekedésekkel szemben az USA tovább növelné eszközvásárlási programját. Ezzel érdemben tudná gyengíteni a dollár értékét a devizapiacon, ami a nyersanyagárak emelkedéséhez, ezzel együtt pedig magasabb inflációs szinthez járulna hozzá. Ekkor pedig az arany árfolyama is pozitív korrekcióba kezdhet.

Figyeljünk tehát a nemesfémre, hiszen komoly meglepetésekkel rukkolhat még elő.

 

Ha tetszett cikkünk, nyomjon egy lájkot és kövessen minket Facebook oldalunkon is!

 

0 Tovább

Csak semmi pánik, Amerika!

Úgy fest, a nyár óta tartó „kukorica - pánik” alaptalan volt és ebben az évben sem marad éhesen az USA lakossága.

Tegnap tették közzé Amerikában a márciusi kukorica készletszinteket és nagy meglepetésünkre, közel 500 millió vékával több termény van a silókban, mint ahogy azt a piaci elemzők várták.

Chicagóban sokan arra fogadtak, hogy 4,99 milliárd véka (egy véka 25,4 kilogramm) kukoricával számolhatunk a nyári betakarításig, azonban ezt jócskán keresztülhúzta a hivatalos adat: az amerikai agrártárca kimutatása alapján, március 1-én megközelítőleg 5,4 milliárd vékát tároltak ebből a gabona fajtából; ezzel pedig szertefoszlott a félelem, hogy nem lesz elegendő élelmiszer és takarmány az USA-ban.

Az idei betakarítás pedig további enyhülést hozhat. A termesztésbe bevont területek nagysága 1938 óta nem látott szintre emelkedett és jelenleg 97,3 millió holdon készülnek a kukorica címerezésére, amivel a kínálati szűkösség elszállhat a piacról.

A jelentés hatására heves eladói hullám indult meg az árutőzsdén. A termény árfolyama kevesebb, mint 5 perc alatt megütötte a limitált esés mértékét, ami 40 cent volt az első napon. 5 perc, 5 százalék. Longosnak pokol, shortosnak viszont maga a mennyország.

Kíváncsian várjuk a következő kereskedési napot, hogy vajon sikerül-e magához térnie az árfolyamnak vagy netán tovább esik.

Egy mindenesetre biztos: a gabonapiacokra mért vészjóslásnak ezennel vége - legalább is nyárig.

0 Tovább

Fontos szintek előtt a gyapot árfolyama

Az elmúlt egy hónapban komoly teljesítményt tudhat maga mögött a gyapot árfolyama, köszönhetően a gazdálkodók múlt évi lépéseinek. A most pénteki USDA riport azonban könnyen a feje tetejére állíthatja a piacot.

A múlt év során, az alacsony felvásárlási árak miatt a gyapot gazdálkodók többsége (elsősorban Ausztráliában) csökkentette a termesztéshez szükséges vetésterületek nagyságát. Tették ezt annak érdekében, hogy a kínálati oldalt le tudják szorítani, és ezzel harcoljanak ki magasabb vételárat maguknak. Várakozásaik beigazolódni látszanak, ugyanis az elmúlt, kicsivel több mint egy hónapban a gyapot árfolyama szédületes teljesítményt tudhat maga mögött.

A február közepi 80 centes mélypont óta megállás nélkül emelkedik az árutőzsdei termék árfolyama, és jelenleg a 87 centes szintek áttörésével próbálkozik. A kínálati oldal mesterséges csökkentésével egy időben a kínai felvásárlási program is segített a nyersanyagnak, így várhatóan ezt a szintet könnyen maga mögött hagyhatja az árfolyam, amivel további tér nyílna meg az emelkedés előtt. 

Ennek egyetlen kerékkötője a pénteki USDA riport lehet. Ennek esetében részletes képet kapunk az amerikai agrártárcától a gyapot piacáról és a várható keresleti-kínálati oldal változásáról.

Amennyiben további elemzések iránt érdeklődik, kövessen minket Facebook oldalunkon is!

0 Tovább

Ezt látni a lövészárkokból

Kemény hét van a hátunk mögött. Hétfő délelőtt még nagy volt az öröm az európai részvénypiacokon, ugyanis mindenki azt hitte, a Monti-Bersani páros simán hozni fogja a választásokat Olaszországban, aztán az első exit poll-ok már aggodalomra adtak okot. Amitől pedig megijedtek a piacokon, valóság lett: Berlusconi sikeresen szerepelt a választásokon, és bizonytalan helyzetet alakított ki a kormányalakításban.

Ennek megfelelően a DAX index a kezdeti 7850 pontos maximumokról egészen 7600 pontig süllyedt, amivel 2,5 százalékot értékelődött le a német piac, 24 óra leforgása alatt.

Ezen a héten azonban Amerika segítette meg a piacokat, a foglalkoztatottsági és ingatlanpiaci adatok mind felfelé hajtották az árfolyamokat részvénypiacokon, és Bernanke meghallgatása sem volt negatív, kedvező mondatokat hallhattunk a FED első emberétől.

A pénteki zárás közel ugyan olyan értéken történt, mint a hétfői nyitás, így kijelenthető, hogy nagy volatililtással megérkeztünk oda pénteken, ahonnan elindultunk hétfőn. Ez mindenképpen arra utal, hogy a piacon valami készülődik.

Eközben a dollár a héten tovább erősödött, és a dollárindex értéke 82 pont felett zárta a hetet, ezzel azt a képet mutatva, hogy a dollár iránti kereslet kezd bővülni a piacon. Ennek megfelelően az olaj, arany és ezüst jegyzése lejjebb jött, és a többi árupiaci termék sem mutatott fel érdemi emelkedést. Kivéve a gyapotot ami a hét közepi 81 centről egészen 85 centig emelkedett. Ez pedig szép teljesítmény az árupiac tavalyi mostoha gyermekétől. Erre a termékre lesz érdemes a leginkább oda figyelni, hiszen márciusban már vége lehet a kínai felvásárlásnak, amivel egy komoly keresleti tényező eshet ki a piacról.

Mozgalmas és szép hét áll tehát mögöttünk, és bízzunk benne, hogy a következő héten is jó lesz a piac. Hiszen a legfontosabb, hogy legyen volatilitás, egy trader ennek örül a leginkább!

 

Amennyiben érdekli az árupiac, kövessen minket Facebook oldalunkon is!

0 Tovább

Fellégezhet a kukorica

Az elmúlt évben komoly károkat okozott a kukorica termésében az észak-amerikai szárazság, ennek hatásaként 16 éves mélypontot ütöttek a raktár készletek az Egyesült Államokban. Nem volt hát meglepő, hogy két hónap alatt a gabona árfolyama a határidős árutőzsdén 54 százalékkal drágult. Csak egy példa a kár mértékére: a termesztésbe bevont 95,8 millió holdas területen közel 10 millió holdon nem lehetett termést betakarítani, míg ahol lehetett, ott is közel 15 százalékkal esett vissza a jó vagy kiváló minőségű kukorica aránya a teljes termésen belül.

Az idei évre azonban az amerikai agrártárca már optimistább képet festett fel a jövő évi terméssel kapcsolatban. Idén 700 ezer holddal nagyobb területet vonnak be a gazdálkodásba a termelők, és várhatóan csak 7,7 millió holdon nem tudnak termést betakarítani.

 Az idei évre várható terméshozam holdanként 160 véka körül alakulhat, ami mellett idén 14,5 milliárd véka betakarítást érhetnek el az amerikai gazdálkodók. Ebből mintegy 5,4 milliárd véka mehet majd állati takarmányozás céljára, ami hat éves csúcsot jelent.

Várakozások szerint az idei nyár enyhébb lehet a tavalyinál, és nem kell olyan mértékű szárazságra számítanunk mint egy évvel ezelőtt. Ennek megfelelően egyre kisebb a nyomás a kukorica jegyzésén a határidős árutőzsdén. A kérdés csak az, hogy a várakozások beigazolódnak-e, vagy az előző évhez hasonlóan, idén is szeszélyes lesz az időjárás? A Solar Capital véleménye szerint tartogathat meglepetést az idei nyár is a termelők, és ezzel együtt a gabona traderek számára.

További elemzések érdeklik? Kövessen minket Facebook oldalunkon is!

 

0 Tovább
«
123

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek