Az elmúlt egy hónapban komoly teljesítményt tudhat maga mögött a gyapot árfolyama, köszönhetően a gazdálkodók múlt évi lépéseinek. A most pénteki USDA riport azonban könnyen a feje tetejére állíthatja a piacot.

A múlt év során, az alacsony felvásárlási árak miatt a gyapot gazdálkodók többsége (elsősorban Ausztráliában) csökkentette a termesztéshez szükséges vetésterületek nagyságát. Tették ezt annak érdekében, hogy a kínálati oldalt le tudják szorítani, és ezzel harcoljanak ki magasabb vételárat maguknak. Várakozásaik beigazolódni látszanak, ugyanis az elmúlt, kicsivel több mint egy hónapban a gyapot árfolyama szédületes teljesítményt tudhat maga mögött.

A február közepi 80 centes mélypont óta megállás nélkül emelkedik az árutőzsdei termék árfolyama, és jelenleg a 87 centes szintek áttörésével próbálkozik. A kínálati oldal mesterséges csökkentésével egy időben a kínai felvásárlási program is segített a nyersanyagnak, így várhatóan ezt a szintet könnyen maga mögött hagyhatja az árfolyam, amivel további tér nyílna meg az emelkedés előtt. 

Ennek egyetlen kerékkötője a pénteki USDA riport lehet. Ennek esetében részletes képet kapunk az amerikai agrártárcától a gyapot piacáról és a várható keresleti-kínálati oldal változásáról.

Amennyiben további elemzések iránt érdeklődik, kövessen minket Facebook oldalunkon is!