Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A forint a rossz oldalra került

A román lej nyerte a heti devizacsatát, a forint azonban a másik térfélre került, a zlotyval egyetemben gyengült.

Felemásan szerepeltek a héten a régiós devizák, amelyek mozgását alapvetően a nemzetközi hangulat befolyásolta. A hétfői szintekhez képest viszonylag alacsony eltéréssel zárt a forint, de a hét során nagyobb intervallumban mozgott: az euró árfolyama 275 alatt, de 280 közelében is járt.

A forint a mostani árfolyamok alapján viszonylag erősnek mondható. Erejét pedig részben annak köszönheti, hogy a befektetők keresik a viszonylag magas kamatot fizető devizákat, ebben pedig - köszönhetően az egyik legmagasabb európai alapkamatnak - a magyar deviza kifejezetten jól áll. Az is a forint mellett szól, hogy a befektetők bíznak az IMF-megállapodásban. A forint és az ország iránti bizalmat egyébként az is jelzi, hogy a magyar csődkockázati mutató jelentősen mérséklődött, az állampapírok hozama szintén komoly csökkenést mutatott az utóbbi időben.

0 Tovább

Újabb borús jóslat Magyarországról

A legfrissebb piaci előrejelzés is recessziót jósol 2012-ben Magyarországon.

A Bloomberg legfrissebb, 23 elemző megkérdezésével készült előrejelzése szerint az idén 0,8 százalékkal csökkenhet a magyar GDP. A szakértők egyúttal 75 százalék esélyt adnak annak, hogy Magyarország a következő 12 hónapban recesszióba kerül.

A héten megjelent becslés a sokadik recessziós jóslat a sorban. A Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentésében szereplő gyűjtés szerint az OECD szakértői 1,5 százalékos visszaesést várnak.

A Reuters konszenzusa és az MNB prognózisa a Bloomberghez hasonlóan 0,8 százalékos hanyatlást jelez előre, az Európai Bizottság 0,3 százalékos mínuszt jósol. (Az IMF még áprilisban stagnálást jelzett előre.) A legoptimistább továbbra is a kormány, amely stagnálásra számít.

1 Tovább

Elmaradt a lejpánik, de...

Miközben a nemzetközi pénzügyi sajtó figyelmét leköti a görög és a spanyol helyzet, addig a román lej a kertek alatt szépen csöndben soha nem látott szintre gyengült az euróval szemben.

A gyengülés okaiként a recesszióba süllyedő gazdaság és az elromló nemzetközi hangulat mellett fel lehet hozni a Victor Ponta kormányfő és Traian Basescu államfő közötti politikai csatát, és az egyre erősebb brüsszeli kritikákat is.

Traian Basescu ellen bizalmi szavazást tartanak vasárnap, miközben a Victor Ponta a doktori disszertációja kapcsán egy izgalmas plagizálási botrányra számíthat. Egyik sem tesz jót a lej megítélésének, nem csoda, hogy az egy éve még 4,2 közelében ingadozó euróárfolyam soha nem látott szintre, 4,6 fölé lendült.

0 Tovább

Időkérés a forintpiacon

Bár pénteken még úgy tűnt, hogy a forint számára kockázatosan kezdődik a hét az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által kritizált jegybanktörvény parlamenti végszavazása miatt, ez a kérdés még nem dőlt el véglegesen.

A hét végén ugyanis Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokkal megbízott miniszter azt kérte a kormánypártoktól, hétfőn még ne szavazzák meg a jegybanktörvény módosítását a tárgyalások előkészítése érdekében. Rogán Antal frakcióvezető pedig azt mondta, hogy várhatóan elhalasztják a voksolást.

A két nemzetközi szervezet azért kritizálta a jegybanktörvény módosítását, mert szerintük nem biztosítja a jegybanki függetlenséget, márpedig a tárgyalások megkezdését ehhez kötötték, ráadásul ez a befektetőknek is fontos szempont.

0 Tovább

A magyar pénz vitte a pálmát

A múlt héten látványos erősödést produkáló, a Bloomberg feltörekvő piaci devizák teljesítménye alapján készült listát nagy fölénnyel vezető forint most is kiemelkedett a mezőnyből.

Az IMF maradt a fókuszban

Bár az IMF-tárgyalások előtt utat nyitó brüsszeli döntés után bekövetkezett látványos erősödés miatt szinte törvényszerű lett volna egy korrekció, de jelentősebb gyengülés nem következett be. Igaz, az euró a héten járt a 283 forintos tartományban, de ahhoz képest a pénteki 285 forintos árfolyamszint nem mondható jelentős veszteségnek. Utóbbi jegyzés gyakorlatilag megegyezik a hétfőivel, tehát a hét elejéhez képest gyakorlatilag stagnált az árfolyam, miközen a forint társai veszítettek értékükből.

A forint újabb győzelme azzal magyarázható, hogy a befektetők továbbra is bíznak abban, hogy az IMF-tárgyalások sikerrel zárulnak, igaz, egyelőre ez csak megelőlegezett bizalom, hiszen még nincs kézzelfogható eredménye az egyeztetéseknek.

Gyengék a többiek

A régiós devizák közül a cseh korona járt a legrosszabbul: hétfő és péntek között közel 1 százalékkal gyengült, a román lej 07 százalékkal értékelődött le. A lengyel zloty kerüt a forint mögé, amely csak 0,5 százalékos veszteséggel zárta ezt a hetet.

0 Tovább
«
12

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek