Bár pénteken még úgy tűnt, hogy a forint számára kockázatosan kezdődik a hét az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által kritizált jegybanktörvény parlamenti végszavazása miatt, ez a kérdés még nem dőlt el véglegesen. 

A hét végén ugyanis Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokkal megbízott miniszter azt kérte a kormánypártoktól, hétfőn még ne szavazzák meg a jegybanktörvény módosítását a tárgyalások előkészítése érdekében. Rogán Antal frakcióvezető pedig azt mondta, hogy várhatóan elhalasztják a voksolást.

A két nemzetközi szervezet azért kritizálta a jegybanktörvény módosítását, mert szerintük nem biztosítja a jegybanki függetlenséget, márpedig a tárgyalások megkezdését ehhez kötötték, ráadásul ez a befektetőknek is fontos szempont.

A halasztás a forint számára tulajdonképpen egyfajta időkérést jelent, amelynek jó és rossz oldala is van. Egyrészt kedvező, mert jelzi a függetlenséget féltő befektetőknek, hogy a kormány hajlandó további lépéseket tenni. Másfelől viszont problémát jelenthet, mert a valódi tárgyalások megkezdése még későbbre tolódik, a piac által várt konkrétumok még mindig nem születtek meg, emiatt pedig fennmarad a bizonytalanság. Az eurózóna adósságválsága miatt törékeny piaci helyzetben ez a negatív irányban érzékennyé teheti a forintot. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Akikre figyelni kell - a legmenőbb kínaiak


Spanyolország lehet az első

Olajban fürdik a világ

Padlón a gázár - Hogyan tovább?

Minőség kérdése az egész

Magyarország, az európai áfanagyhatalom