A román lej nyerte a heti devizacsatát, a forint azonban a másik térfélre került, a zlotyval egyetemben gyengült. 

Felemásan szerepeltek a héten a régiós devizák, amelyek mozgását alapvetően a nemzetközi hangulat befolyásolta. A hétfői szintekhez képest viszonylag alacsony eltéréssel zárt a forint, de a hét során nagyobb intervallumban mozgott: az euró árfolyama 275 alatt, de 280 közelében is járt. 

A forint a mostani árfolyamok alapján viszonylag erősnek mondható. Erejét pedig részben annak köszönheti, hogy a befektetők keresik a viszonylag magas kamatot fizető devizákat, ebben pedig - köszönhetően az egyik legmagasabb európai alapkamatnak - a magyar deviza kifejezetten jól áll. Az is a forint mellett szól, hogy a befektetők bíznak az IMF-megállapodásban. A forint és az ország iránti bizalmat egyébként az is jelzi, hogy a magyar csődkockázati mutató jelentősen mérséklődött, az állampapírok hozama szintén komoly csökkenést mutatott az utóbbi időben.

Azonban kockázatok is vannak, ha elromlik a nemzetközi hangulat, mondjuk az eurózóna adósságválsága miatt vagy az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban érkeznének rossz hírek, akkor könnyen elővehetik a forintot a befektetők, ez pedig egyet jelenthet a gyengüléssel.

Bár a forint tényleg erős, a héten minimális veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a hétfői és pénteki szintek alapján. A magyar deviza 0,3 százalékkal gyengült az euróval szemben. Ezzel a harmadik lett a heti devizacsatában, mert a zloty a közel 1 százalékos leértékelődésével került az utolsó helyre. A másik két deviza drágult. A cseh korona 0,2 százalékos pluszban végzett, így második lett. A lej 0,4 százalékos többlettel nyert. Utóbbira rá is fér az erősödés, mert a nyáűri belpoltikai válság miatt az euróhoz mért árfolyama soha nem látott mélypontra csökkent. 


KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

A legvastagabb szupermodellek

Nehéz ellenfél a kokain


Trónfosztás a piacon

Mennyi pénz jár az olimpiai bajnokoknak?

Van még mit lefaragnia a forintnak

A legvastagabb olimpikonok