A múlt héten látványos erősödést produkáló, a Bloomberg feltörekvő piaci devizák teljesítménye alapján készült listát nagy fölénnyel vezető forint most is kiemelkedett a mezőnyből. 

Az IMF maradt a fókuszban

Bár az IMF-tárgyalások előtt utat nyitó brüsszeli döntés után bekövetkezett látványos erősödés miatt szinte törvényszerű lett volna egy korrekció, de jelentősebb gyengülés nem következett be. Igaz, az euró a héten járt a 283 forintos tartományban, de ahhoz képest a pénteki 285 forintos árfolyamszint nem mondható jelentős veszteségnek. Utóbbi jegyzés gyakorlatilag megegyezik a hétfőivel, tehát a hét elejéhez képest gyakorlatilag stagnált az árfolyam, miközen a forint társai veszítettek értékükből. 

A forint újabb győzelme azzal magyarázható, hogy a befektetők továbbra is bíznak abban, hogy az IMF-tárgyalások sikerrel zárulnak, igaz, egyelőre ez csak megelőlegezett bizalom, hiszen még nincs kézzelfogható eredménye az egyeztetéseknek. 

Gyengék a többiek

A régiós devizák közül a cseh korona járt a legrosszabbul: hétfő és péntek között közel 1 százalékkal gyengült, a román lej 07 százalékkal értékelődött le. A lengyel zloty kerüt a forint mögé, amely csak 0,5 százalékos veszteséggel zárta ezt a hetet.

Azt egyelőre korai megmondani, hogy folytatódhat-e a forinterősödés vagy gyengülés következik. Ha megmarad a megelőlegezett bizalom és megjelennek olyan hírek, amelyek a megállapodás időpontjára utalnak, akkor az stabilizálódhat vagy netán erősödet a forint. Ugyanígy pluszt jelenthez a nemzetközi piacokon kialakuló jó hangulat. Ez persze keresztbe is tehet, az eurózóna adósságválságának súlyosbodásáról, Spanyolország pénzügyi problémáiról szóló hírek nyomán elromló befektetői hangulatban várhatóan negatív irányt venne a forint.

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Nagyágyúk tartanak a híres indexbe?

Óránként 20 000 okostelefont ad el a Samsung

Az éltető víz - Jöhet a forradalom

A kapitalizmus halott

Paradoxonok a forintpiacon

A forint példaképe - a régió bástyája