Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az olimpia egy melléfogás

A borús jóslatairól híres közgazdász, Nouriel Roubini a londoni olimpiai játékokat sem kímélte.

Az olimpia egy gazdasági melléfogás, London teljesen kiürült: a szállodák és az éttermek éppúgy, mint az utcák - írta a közgazdász egy közösségi oldalon, "zombivárosnak" nevezve az Egyesült Királyság fővárosát.

Az olimpiai játékok az előzetes tervek szerint mind az Egyesült Királyságban, mind Londonban lendületet adott volna a turizmusnak. Az átlagosnál mintegy egymillióval több turista helyett azonban az üzletek a forgalom visszaeséséről számoltak be.

A londoni tömegközlekedésre a játékok ideje alatt hatalmas nyomás nehezedik majd - figyelmeztettek a szervezők még idejekorán, amit a londoniak meg is fogadtak: sokan éppen ezekre a hetekre időzítették éves szabadságukat, aki pedig megtehette, az otthonról dolgozott. A turisták elkerülik a West Endet, ahol a város legtöbb látványossága található.

0 Tovább

Akik milliókat kerestek az olimpián

Az olimpiára való készülődés hét éve alatt több mint 2000 egyesült királyságbeli társaság több mint 7,5 milliárd font - 2700 milliárd forint - értékben kapott megrendelést a szervezőktől.

Ezeket a szigorú marketing szabályok miatt nem sokan verhetik nagydobra - de akadnak kivételek. A Rio Tinto honlapjának nyitólapján például az olimpiai érmek láthatók. A világ egyik vezető bányatársasága - amelynek két egysége a Londonban jegyzett Rio Tinto plc. és a melbourne-i központú Rio Tinto Ltd. - 4700 olimpiai medált szállított. A fémek az egyesült államokbeli (Salt Lake City környéki), illetve mongóliai bányáiból származnak.

A biztonságért felelős G4S Plc.-nek félő, hogy kevesebb dicsekednivalója lesz. A társaság árfolyama július közepén 8,7 százalékkal csökkent, miután bejelentették: várhatóan nem lesz képes a megfelelő számú szakembert felvenni a játékok kezdetére. Ez a malőr a szerződés szerint akár 35-50 millió fonttal is csökkentheti a bevételt.

0 Tovább

Éremeső ≠ aranyeső

Legutóbb pontosan száz éve, a stockholmi olimpián készültek színaranyból az olimpiai aranyérmek. A londoni a legnagyobb és legnehezebb.

Leg, leg, leg. Minden sportoló legnagyobb álma, az olimpiai aranyérem eszmei értéke felbecsülhetetlen, de mennyit is ér valójában? Az olimpiák történelmének legnagyobb és legnehezebb medáljával a nyakukban állhatnak a dobogó legfelső fokára a londoni játékok legjobbjai.

Az eddigi rekorder az 1992-es barcelonai olimpia medálja volt, súlya 231 gramm, vastagsága 10mm, átmérője 70mm volt. A 2006-os torinói téli olimpia egyedi formájú aranyérme átmérőjében verte az addigiakat: az olimpiai karikához hasonlító, belül lyukas érmek átmérője 107 mm volt. A londoni játékokra tervezett aranyérem nagyjából 400 grammos, 7 milliméter vastag és 85 mm átmérőjű.

0 Tovább

Borban úszik az olimpia

Az olimpia miatt jelentősen növekszik a borfogyasztás Londonban, idén összesen közel 2 milliárd dolláros lehet a forgalom a fővárosban. Az esemény hivatalos borai között ott a Tokaji, de a déli féltekéről is érkezett három idei bor.

Nagy eseményhez sok bor kell, ez nem kérdés. Londonban pedig 17 napig tart a világraszóló hacacáré.

Az Egyesült Királyság 2012 nyarán igazi partizónává vált: júniusban ünnepelték II. Erzsébet királynő uralkodásának 60. évfordulóját, most az olimpia és a paralimpia ad okot az ünneplésre.

Becslések szerint az Olimpia 7,9 milliárd dolláros (1832 milliárd forint) lökést jelent a gazdaságnak, csak borra pedig idén 1,93 milliárd dollárt - közel 450 milliárd forintot - költenek Londonban, ami 35 százalékkal több mint 2011-ben. A város 4 millió látogatót vár az ötkarikás játékok 17 napja alatt, ami rendesen megpörgeti a vendéglátósok forgalmát.

0 Tovább

Milliárdok mentek el győzködésre

Az Egyesült Királyság pénzügyi intézményei tavaly összesen 92,8 millió fontot - 35 milliárd forint - költöttek politikai lobbizásra - tájékoztatott a Bureau of Investigative Journalism (BIJ) nevű, tényfeltáró újságírók által működtetett nonprofit szervezet.

A legnagyobb összeget, 10,1 millió fontot stílusosan a legrégebbi londoni pénzügyi negyed helyi önkormányzata, a City of London Corporation költötte, amelynek egy korábbi vezetője, Stuart Fraser a márciusig eltelt 14 hónapban 22 alkalommal találkozott George Osborne pénzügyminiszterrel és a kormány más tagjaival.

A lobbizás - akárcsak Washingtonban - az Egyesült Királyságban is hatalmas üzlet. A BIJ adatai szerint az országban a pénzügyi szolgáltatók érdekeiben 129 szervezet lobbizik, amelyek összesen több mint 800 főt alkalmaznak ilyen feladatra. A pénzügyi szféra ugyanakkor közvetlenül is érintkezik a törvényhozással: a felsőház több mint 120 tagjának vannak közvetlen kapcsolatai legalább egy pénzügyi vállalattal.

0 Tovább
«
12

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek