Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csináld úgy, mint Rockefeller!

Az 1900-es évek elején, amikor Amerikában rohamosan nőtt az olajkitermelés volumene, egyre nagyobb hangsúly terelődött a vasúti szállítmányozásra. Soha nem látott tempóban bővült Texasban, és a környékbeli államokban a vasúti hálózat, ugyanis ezzel a szállítási módszerrel gyorsan és költség- hatékonyan lehetett az olajszállítmányokat a feldolgozókba juttatni.

Ennek stratégiai fontosságát elsőként a Standard Oil alapítója és tulajdonosa John D. Rockefeller ismerte fel. Annak érdekében, hogy a XIX. századi üzletember monopolhelyzetbe kerülhessen az olajkitermelésben, az akkortájt piacvezető Pennsylvania vasúttársaság összes olajhordóját és tankját felvásárolta. Ezzel elérte célját az amerikai üzletember: más olajtársaság csak nagyon nehezen tudta eljuttatni kitermelt mennyiségét a finomítókba, aminek következtében szép lassan kártyavárként dőltek össze Rockefeller riválisai.

Szerencsére ma már nem élünk ilyen kemény időket a gazdaságban, lehetőségként azonban még mindig ott van előttünk Rockefeller példája. Jelenleg több mint 20 olyan vasúttársaság van Észak-Amerikában, melynek fő profilja a kőolajszállítás. Ez azért fontos, mert jelen pillanatban a szárazföldi olajkitermelésben olcsóbb a vasutat választaniuk a kőolajcégeknek, mint a csővezetékeken keresztüli szállítást.

Hogy a valóságtól mennyire nem elrugaszkodott ez a fajta befektetés, jelzi, hogy Warren Buffett is komoly kitettséggel rendelkezik ilyen jellegű cégek részvényeiben. Az egyelőre kérdéses, hogy a vasút vissza nyeri-e régi kulcsszerepét az amerikai gazdaságon belül, annyi azonban elmondható: az eddigi tendencia mindenképp bizalomkeltő és az amerikai gazdaság újbóli felélénkülésével jelentős megrendelés állománnyal számolhatnak a vállalatok.

 

1 Tovább

Buffett részvénye I.

Talán már mindenki hallott Warren Buffettről, a híres amerikai befektetőről. Közismert tény, hogy jelentős összegeket keresett vállalati részvényekkel, azonban kevesen tudják, hogy portfóliója milyen papírokból is áll össze. Úgy döntöttünk tehát, hogy minden pénteken írunk pár sort arról, miben is fekszik jelenleg az omahai bölcs pénze, annak érdekében, hogy Önökhöz is közelebb hozhassuk a befektetések e szegmensét.

Mai bejegyzésünkben a Procter&Gamble-t választottuk. Az amerikai vállalat olyan márkákkal rendelkezik, mint az Old Spice, Gillette, Pampers, Duracell vagy éppen a Lacoste.

A Procter&Gamble 180 országban értékesíti, alapvetően a fogyasztási cikkek közé sorolható termékeiket. Az utóbbi időben folyamatosan bővítette termék portfólióját (akár agresszív vállalat felvásárlásokkal is), annak érdekében, hogy profitabilitása magas legyen, és megszerezze az első helyet iparágában. Ennek meg is lett az eredménye!

A vállalat adózott eredménye az előző üzleti évben 10,7 milliárd dollár volt, amit 83 milliárd dolláros árbevételből gazdálkodott ki a management. Ennek köszönhetően a  cég készpénzállománya eléri a valamivel több mint 6 milliárd dollárt. A magas pénzállománynak köszönhetően a részvényeseknek évente 2,14 dollárt fizet ki a vállalat osztalék gyanánt.

Solar Capital

Észrevehető tehát, hogy nem misztikus vállalatba fektette pénzének egy részét Buffett, csupán egy olyan cégbe, aminek termékei a mindennapok során használatosak. Logikus lépésnek mondható.

 

További elemzésekre kíváncsi? Kövessen minket Facebook oldalunkon is!

0 Tovább

Nincs többé kispályás minigolf

Valahol mindenkinek el kell kezdenie: diócsomagolóból, golflabdaszedőből lettek a Wall Street sztárjai.

Warren Buffet hatévesen állt munkába, rágógumival házalt, újságkihordóként is dolgozott. Ma a világ harmadik leggazdagabb embere, közel 46 milliárd dolláros (10,2 ezer milliárd forintos) vagyonnal.

A parkolóőrök is eljuthatnak a csúcsra, mint például Michael Bloomberg. A nevével fémjelzett, tévécsatornát, hírügynökséget is magában foglaló médiacsoportot megalapító üzletember jelenleg New York polgármestere. Ma már nem bohóckodik aprópénzzel, vagyona 22 milliárd dollár.

0 Tovább

Tovább híztak a milliárdosok

A világ leggazdagabb embereinek nem lehet oka panaszra, év eleje óta valamennyiük vagyona gyarapodott.

A Bloomberg hírügynökség március elején indította el a milliárdosok indexét, amely minden nap megmutatja, hogy a világ húsz leggazdagabb emberének vagyona mennyivel gyarapodott vagy éppen csökkent a részvénypiaci mozgások nyomán. Eddig egyiküknek sem lehet oka panaszra, ugyanis mindenki növekedést ért el januárhoz képest.

Ha az idei vagyongyarapodás mértékét nézzük, akkor a sor elején Eike Furhken Batista, az elsősorban olajiparban érdekelt brazil üzletember áll. Vagyona több mint 50 százalékkal 34 milliárd dollárra hízott három hónap alatt.

A legszerényebb gyarapodást az amerikai Koch Industries ipari konglomerátum két tulajdonosa érte el, a testvérpár, David Koch és Charles Koch vagyona egyaránt 2,1 százalékkal 34,3-34,3 milliárd dollárra nőtt.

0 Tovább

Bevásárol a 10 000 milliárdos guru

"Mikor lesz már vége a válságnak? - hangzik a gyakran ismételt kérdés, a válaszok azonban a legtöbbször csak tovább erősítik a bizonytalanságot. A jó hír ugyanakkor az, hogy él köztünk néhány guru, akik valahogy mindig hamarabb megérzik a változást. Őket érdemes követni, és akkor nagyot nem hibázhatunk.

A spekuláns zsenik közül a leggazdagabb - akinek vagyona 50 milliárd dollárra tehető, ami több mint 10 000 milliárd forint -, név szerint Warren Buffett hónapok óta optimista a világgazdaság jövőjét illetően, a legújabb hír pedig az, hogy optimizmusát újabb vállalatok felvásárlásával készül bizonyítani.

Az omahai bölcsként is ismert befektető a szolgáltatási szektorhoz kötődő cégeket vett górcső alá - név szerint Liberty Media, DirecTV, DaVita, CVS Caremark, General Dinamics -, amit sokan úgy értelmeznek, hogy a fogyasztás fellendülésére számít.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek