Talán már mindenki hallott Warren Buffettről, a híres amerikai befektetőről. Közismert tény, hogy jelentős összegeket keresett vállalati részvényekkel, azonban kevesen tudják, hogy portfóliója milyen papírokból is áll össze. Úgy döntöttünk tehát, hogy minden pénteken írunk pár sort arról, miben is fekszik jelenleg az omahai bölcs pénze, annak érdekében, hogy Önökhöz is közelebb hozhassuk a befektetések e szegmensét.

Mai bejegyzésünkben a Procter&Gamble-t választottuk. Az amerikai vállalat olyan márkákkal rendelkezik, mint az Old Spice, Gillette, Pampers, Duracell vagy éppen a Lacoste.

A Procter&Gamble 180 országban értékesíti, alapvetően a fogyasztási cikkek közé sorolható termékeiket. Az utóbbi időben folyamatosan bővítette termék portfólióját (akár agresszív vállalat felvásárlásokkal is), annak érdekében, hogy profitabilitása magas legyen, és megszerezze az első helyet iparágában. Ennek meg is lett az eredménye!

A vállalat adózott eredménye az előző üzleti évben 10,7 milliárd dollár volt, amit 83 milliárd dolláros árbevételből gazdálkodott ki a management. Ennek köszönhetően a  cég készpénzállománya eléri a valamivel több mint 6 milliárd dollárt. A magas pénzállománynak köszönhetően a részvényeseknek évente 2,14 dollárt fizet ki a vállalat osztalék gyanánt.

Solar Capital

Észrevehető tehát, hogy nem misztikus vállalatba fektette pénzének egy részét Buffett, csupán egy olyan cégbe, aminek termékei a mindennapok során használatosak. Logikus lépésnek mondható.

 

További elemzésekre kíváncsi? Kövessen minket Facebook oldalunkon is!