„Mikor lesz már vége a válságnak? – hangzik a gyakran ismételt kérdés, a válaszok azonban a legtöbbször csak tovább erősítik a bizonytalanságot. A jó hír ugyanakkor az, hogy él köztünk néhány guru, akik valahogy mindig hamarabb megérzik a változást. Őket érdemes követni, és akkor nagyot nem hibázhatunk.

A spekuláns zsenik közül a leggazdagabb – akinek vagyona 50 milliárd dollárra tehető, ami több mint 10 000 milliárd forint -, név szerint Warren Buffett hónapok óta optimista a világgazdaság jövőjét illetően, a legújabb hír pedig az, hogy optimizmusát újabb vállalatok felvásárlásával készül bizonyítani.

Az omahai bölcsként is ismert befektető a szolgáltatási szektorhoz kötődő cégeket vett górcső alá – név szerint Liberty Media,  DirecTV, DaVita, CVS Caremark, General Dinamics -, amit sokan úgy értelmeznek, hogy a fogyasztás fellendülésére számít.

Warren Buffett korábban hasonló megérzés alapján vásárolta meg a válság során az egyik vasúti szállítmányozásban érintett céget, 2009 elején pedig, a tőzsdei mélyrepülés legsötétebb óráiban – az OTP árfolyama akkoriban zuhant 1200 forint, a forint pedig 320 közelébe – szinte egyedüli optimistaként fektette pénzének jelentős részét a mélybe zuhanó amerikai részvényekbe.

Ezek az üzletek az esetek többségében busás hasznot hoztak, így nem meglepő, hogy a „mezei spekulánsok” most is árgus szemekkel figyelik a guru minden egyes lépését. Warren Buffett pedig optimista.

Ha igaza lesz, az minket, „kisembereket” is derűlátóvá tehet, ez a forgatókönyv ugyanis Magyarországon is bővülő gazdaságot, szaporodó munkahelyeket és erősödő forintot hozhat…

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

India összecsapott a spekulánsokkal

Rákapott a világ a teára

Olcsóbb is lehetne a kóla

Elverték a forintot a társai


Luxus: akik még válságban is nyernek


Hullámvasúton az arany és az ezüst