Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi történt a forinttal?

Az eurózóna megmentése és az amerikai pénzpumpa miatt az euró óriási emelkedést produkált a dollárral szemben, sajnos a régiós devizák ebből keveset profitáltak.

Az euróról szóltak az elmúlt napok a devizapiacokon. Hétfőn még 1,25-ös szinten mozgott a dollárral szemben, míg pénteken már 1,31 felett volt az árfolyam, ami látványos, 5 százalékos többletet jelent.

A közös deviza két oldalról kapott komoly támogatást. Egyfelől a német alkotmánybíróság kedvező döntése az eurózóna mentőalapjáról, amely a jelenlegi eurózóna fenntartásába vetett bizalmat erősítette. A másik lökést az amerikai jegybanktól kapta az euró, a Fed ugyanis bejelentette, elindítja a pénzpumpát a gazdaság támogatása érdekében. Az amerikai jegybankárok döntése után szinte az összes piacon elkezdtek bevásárolni a befektetők.

0 Tovább

Még a forintnál is volt jobb

Bár a forint megint jól teljesített, nem tudta megverni a lenygel társát, a zlotyt. A román lej továbbra is vergődik.

Nemzetközi hírek határozták meg a forint mozgását a héten, amely igen jól zárult. Már a hét első felében is benézett a 280 forint alatti tartományba az euró, ám később gyengült a magyar pénz. A magyar deviza értékvesztése csütörtökön volt a legjelentősebb, miután a befektetők ugyanis csalódottan - eladásokkal - reagáltak Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnökének csütörtöki nyilatkozatára.

Eredetileg azt várták a piacok, hogy konkrét lépéseket jelent be a jegybankelnök és - többek között - elkezdi vásárolni a bajba országok államkötvényeit. De a konkrét bejelentés elmaradt. Az euró ezt követően jelentősen gyengült a dollárral szemben, a régiós devizák azonban megúszták kisebb gyengüléssel. Pénteken viszont a pozitív irányba indultak, elsősorban a kedvező amerikai munkaerő-piaci adatoknak köszönhetően kialakult jó hangulat miatt.

0 Tovább

Rekord a forinttól, héten belül egy 10-es mínusz

Bár a hét elején morcosak voltak a befektetők, a csütörtökön megindult látványos hajrá eredményeként a forint elérte idei csúcsát. A heti kereskedésben az euró egy tízessel jött lejjebb. A régiós versenyt is megnyerte.

Az eurózóna adósságválsága, az esélyesebbé váló görög csőd, valamint a spanyol és az olasz problémák határozták meg a hét elején a kereskedés irányát a devizapiacokon, így akkor az euró 290 forint felett is járt.

Csütörtökön azonban az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi, pénteken pedig Francois Hollande francia elnök, valamint Angela Merkel német kancellár küldött üzenetet a piacoknak: ha a fene fenét eszik is, akkor is megmentik az eurót és a valutaövezetet. (A magyar IMF-tárgyalásoknak kevésbé volt hatása, mert ugyan megtörtént az első látogatás, de egyelőre korai lenne bármi konkrétumról beszélni, annyi biztos, hogy jönnek a következő egyeztetések.)

Több se kellett a piaci szereplőknek, akik - bár semmi konkrét dolog nem hangzott el az európai vezetők szájából - nagybevásárlásba kezdtek. Ennek következményeként a feltörekvő piaci devizák is felpörögtek. A forint pénteken elérte éves csúcsát, az eurót ugyanis 281 forint alatt is jegyezték, vagyis egy tízessel került lejjebb az euró heti csúcsértékéhez képest.

0 Tovább

Sikerhetet produkált a forint

A forint nyerte a térségi devizák heti versenyét. Bár pénteken gyengült a magyar deviza, de a héten éves csúcsa közelében is járt: az év elejéhez képest több mint 14 százalékkal erősödött.

Viszonylag erős szintről kezdte a hetet a magyar deviza, hétfőn az euró 288 felett járt, pénteken pedig 286 forint körüli szintre süllyedt. Ezzel 0,7 százalékos erősödést ért el. A régiós devizák közül a zloty tudott még többletet termelni, 0,5 százalékkal emelkedett az euróhoz mért árfolyama. A cseh korona és a román lej pedig gyengült. Tehát a szokásos heti verseny a forint nyerte.

A magyar deviza hétközben még erősebb szinten is járt, mint péntek délután. (A pénteken az eurózóna adósságválsága miatt borongóssá vált nemzetközi hangulat miatt gyengült a forint. Az euró kétéves mélypontra esett a dollárral szemben.)

2 Tovább

Kikerülték a forintot

A régiós devizákat békén hagyták a befektetők a héten, a kivétel volt a román lej, amely nagyon pórul járt.

Miközben a nemzetközi piacon vergődő euró a dollárral szemben kétéves csúcsra gyengült, a régiós devizák közül három kikerülte az eladási hullámot.

A hét elejéhez képest a forint euróhoz mért árfolyama gyakorlatilag nem változott. Feltehetően a befektetők megvárják az IMF-tárgyalások június 17-i startját és a hírek alapján döntenek majd újabb pozíciók felvételéről.

A zloty lekörözte a forintot, az euróval szemben 0,9 százalékos erősödést ért el, még jobb teljesítmény nyújtott a cseh korona, amely több mint 1 százalékot vert az euróra. Ezzel megnyerte a heti versenyt.

1 Tovább
«
123

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek